BASF va intrerupe productia insecticidului Fendona 6SC.
In urma evaluarilor efectuate asupra insecticidului Fendona 6SC, au fost retrase autorizatiile pentru utilizarea acestuia in spatiile urbane. In prezent, insecticidul are autorizatie pentru utilizarea in spatiile destinate cresterii pasarilor domestice, insa pentru combaterea unui numar restrans de daunatori.
Din cauza limitarilor in utilizare, BASF a decis sa nu introduca noul produs pe piata de Pest Control.
Se va renunta treptat la stocul existent, astfel:
12 ianuarie 2020 - data limita pentru achizitionare si comercializare;
16 iulie 2020 - data limita pentru depozitare, utilizare si neutralizara produsului.
In continuare, BASF desfasoara o campanie de extindere a ariilor de utilizare a acestui insecticid, care sa includa si spatiile urbane.
Pe 11 decembrie 2019, Ficam W (80% bendiocarb WP) a fost retras de pe piata din Marea Britanie. Retragerea a survenit in urma hotararii luate de EU Biocidal Products Committee. Decizia luata va fi aplicata pe intreg spatiul european.
Tot in acelasi an (2019), Ficam D a primit restrictie pentru utilizarea in spatiile exterioare.
Stirea despre Ficam W a fost facuta publica imediat dupa ce compania Bayer a primit notificarea din partea EU. Datele limita pentru comercializare si utilizare urmeaza sa fie stabilite de catre UK Chemicals Regulation Division (CRD) si vor fi anuntate public imediat ce vor fi disponibile.
Se preconizeaza ca va fi o perioada de 180 de zile de sell-out pentru producatori si distribuitori, urmata de alte 180 de zile de use-up (epuizare a produsului) pentru prestatori. Insa, toate aceste detalii vor fi facute publice de catre Bayer in momentul in care vor fi stabilite.
Pentru ca un tratament Pest Control (de exemplu, dezinsectie si deratizare) sa fie eficient, dar si sigur pentru cei din jur este necesara respectarea anumitor norme de bune practici, precum si cunosterea modalitatilor de realizarea a tratamentelor, in functie de spatiul tratat.
Cele mai sensibile spatii in care se realiza tratamentele de dezinsectie si deratizare sunt spatiile publice (scoli, gradinite, spitale etc.).
In cazul acestor spatii trebuie sa se tina cont de perioada de timp in care poate fi eliberat acel spatiu pentru efectuarea tratamentelor, de daunatorii vizati si de gradul de infestare. De aceea, in acest caz, primul pas ce trebuie facut pentru stabilirea tratamentului aplicat este monitorizarea.
Monitorizarea are rolul de a determina gradul de infestare dintr-un anumit spatiu, de a stabili tratamentele ce trebuie efectuate, modul de aplicare, dar si frecventa acestora.
Monitorizarea presupune utilizarea capcanelor (capcane adezive, capcane pe baza de feromoni, capcane de captura sau alte tipuri de capcane). Acestea nu contin substante chimice si nu sunt nocivepentru om. Prin intermediul capcanelor nu se realizeaza combaterea totala a daunatorilor, ci in functie de numarul daunatorilor capturati se va determina gradul de infestarea a spatiului. Urmatorul pas este alegerea tratamentului chimic, precum si a modului de aplicare adaptat spatiului respectiv.
Dupa aplicarea tratamentelor de dezinsectie si deratizare se va tine cont de:
informarea asupra tipului de tratament efectuat (chimic sau ecologic);
aerisirea corespunzatoare a spatiului, in functie de substanta utilizata;
dupa caz, stergerea sau spalarea suprafetelor ce intra in contact direct cu oamenii sau alte vietuitoare non-vizate.
DEZINSECTIA
Dezinsectia reprezinta tratamentul de preventie si combatere a insectelor daunatoare sau care pot provoca disconfort.
In cazul spatiilor publice, trebuie avut in vedere ca acestea nu vor fi eliberate in totalitatate sau vor fi eliberate o perioada scurta de timp. De aceea, trebuie acordata o mare atentie produselor utilizatea, dar si modului in care se realizeaza dezinsectia.
Astfel, este indicat ca initial sa se aplice capcane in spatiul vizat. Acestea nu contin substante periculoase pentru oameni. Acestea se vor verifica la intervale regulate de timp. In urma utilizarii lor se poate determina gradul de infestare a zonei si gradul de necesitate a efectuarii unui tratament chimic.
DERATIZAREA
Deratizarea reprezinta tratamentul de preventie si combatere a rozatoarelor, respectiv a soarecilor si a sobolanilor. Aceasta se realizeaza in mod diferit, in functie de spatiul in care se efectueaza (exterior sau interior).
In cazul spatiilor publice interioare, deratizarea se realizeaza doar cu ajutorul capcanelor “cu captura imediata”. Acestea au rolul de a prinde soarecii sau sobolanii, astfel incat rozatoarele sa ramana in locuri controlate. Acestea se amplaseaza pe traseul soarecilor sau al sobolanilor. Astfel, rozatoarele vor trece pe langa si vor fi rapid atrase de capcana. Capcanele trebuie montate pe langa pereti, pe sub mobilier sau prin zonele mai ferite, astfel incat sa nu fie vizibile.
La exterior, pentru monitorizare, se recomanda utilizarea momelilor fara substanta activa. Cand se detecteaza urme de infestare, se inlocuieste momeala cu rodenticide. Cand focarul dispare, se revine la momeala fara substanta activa.
Alte metode de monitorizare sunt cele electronice - cu senzori de miscare, mecanici, vizuali sau audio. Pentru o eficienta ridica, se recomanda utilizarea dispozitivelor de monitorizare conectate la internet care creeaza alerte imediat ce depisteaza activitate in zona in care sunt montate.
Viespile sunt insecte zburatoare ce apar in perioada sezonului cald, cu precadere la exterior. Sunt destul de rare cazurile in care pot fi prezente si in interior. Cuiburile de viespi se pot gasi in foarte multe locuri. De exemplu: in gaurile din pereti, in interiorul cosurilor de fum nefolosite, in/sub streasina casei, in arbori, in scorburile acestora sau in orice loc in care nu sunt deranjate. De multe ori, acestea sunt confundate cu albinele. Atentie insa, albinele sunt insecte protejate si nu trebuie omorate. Acestea pot fi cel mult capturate. Albinele nu isi fac cuibul intr-o zona noua si apartin unui roi. Deci, ele apar doar ocazional, nefiind un real pericol pentru om sau alte animale.
Cum scapam de viespi?
Tratamentul impotriva viespilor se poate face cu un insecticid de contact,aplicat cu orice tip de aparatura, doze fumigene sau capcane. Indiferent de tratamentul efectuat este foarte important sa se elimine si cuibul. In acest mod se va evita reaparitia acestora in spatiul tratat.
Insecticide de contact
Tratamentele cu insecticide de contact se pot face cu pulverizatorul, cu atomizorul, generatorul ULV sau termonebulizatorul. Aplicarea insecticidului se va face direct prin pulverizare pe cuib si pe vegetatie (daca acestea vin din alta zona decat cea tratata). Se recomanda utilizarea de insecticide cu efect desoc foarte puternic. Astfel insectele vor fi eliminate cat mai rapid.
In momentul in care intra in contact cu insecticidul, viespile se vor agita. De aceea, daca este utilizat un insecticid care nu actioneaza foarte repede, exista riscul ca acestea sa devina un pericol pentru prestator. Este recomandat ca prestatorul sa poarte un costum de apicultor sau sa fie imbracat cat mai gros, cu manusi si cu toate partile corpului acoperite.
Aplicarea insecticidelor se face cu presiune cat mai mare. Astfel pulverizarea se va face de la distanta si nu este necesara apropierea foarte mult de cuib.
Tratamentul impotriva viespilor trebuie efectuat dimineata devreme sau seara. In aceste momente ale zilei inectele sunt in cuib si nu sunt foarte active. In felul acesta, vor fi eliminate o mare parte din ele. Daca se aplica in timpul zilei, cand sunt active, tratamentul nu va avea aceeasi eficacitate. Viespile nu vor fi toate in cuib, asadar nu vor fi combatute in totalitate.
Inainte de a scoate stupul sau daca acesta se afla intr-o zona mai ascunsa, se poate utiliza si un insecticid sub forma de pulbere gata pregatit. Odata aplicat in interiorul cuibului, acesta ramane activ o perioada mai lunga de timp, iar efectul este mai indelungat.
In interior, viespile pot aparea in spatii inchise, nepopulate. Pot patrunde din exterior si isi fac cuibul inainte de aplicarea tratamentelor pentru combatere. Tratamentul se va efectua la fel ca si cel din exterior. Soluta de contact se va pulverizadirect pe zona cuibului si astfel acesta va fi eliminat.
Doze fumigene
Spre deosebire de exterior, in cazul suprafetelor mai mici, in interior, se mai pot folosi si doze fumigene. Acestea acopera tot volumul incaperii cu o ceata, eliminand astfel toate insectele din spatiul respectiv.
Se mai pot utiliza si capcane cu atractant. Acestea au rol de monitorizare si mentinere a numarului sub control. Sunt recomandate in cazul in care nu exista un stup in apropierea locuintei, iar viespile vin din imprejurimi. In acest caz, la exterior nu se poate face un tratament de remanenta si nici nu se poate combate sursa. Deci, prin plasarea capcanelor in aceste zone, veti captura viespile inainte de a deveni un pericol.
Coronavirusurileau fost descoperite in anul 1960. In cazul oamenilor, virusul cauzeazainfectii respiratorii. Sunt virusuri incapsulate care contin un lant ARN. Lantul ARN este cel responsabil de “infectie”. Pentru ca virusurile din aceasta familie sufera frecvent mutatii este extrem de dificil de efectuat teste specifice care sa dovedeasca eficienta unei solutii dezinfectante asupra acestora.
Dezinfectanti Coronavirus
Un produs testat pentru SARS este Softaman Acute, insa, acesta este eficient doar asupra unei singure tulpini, (mai exact, SARS-CoV). Prin urmare, in acest moment, nu exista un produs dezinfectant care sa fi demonstrat eficienta virulicida impotriva Coronovirusurilor. Doar cu titlu de preventie, se pot aplica dezinfectanti cu spectru virulicid extins, si anume (in odinea descrescatoare a eficientei per categorie): - Dezinfectia mainilor: Softaman Acute, Promanum Pure, Softaman ViscoRub;
Coronavirusurileau fost descoperite in anul 1960. In cazul oamenilor, virusul cauzeazainfectii respiratorii. Exista sapte tulpini ale coronavirusului ce pot afecta oamenii: - 229E (HCoV-229E); - OC43 (HCoV-OC43); - SARS-CoV; - NL63 (HCoV-NL63, New Haven coronavirus); - HKU1; - coronavirusul sindromului respirator din Orientul Mijlociu (MERS-CoV); - (2019-nCoV), cunoscut sub denumirea de pneumonia Wuhan sau coronavirusul Wuhan. A fost descoperita in data de 8 Decembrie 2019, inWuhan, China. A fost denumita temporar 2019-nCoV de catre Organizatia Mondiala a Sanatatii. Aceasta este responsabila pentruepidemia in Wuhan 2019-2020.
SIMPTOME
Coronavirusurile ce se intalnesc frecvent la oameni au tulpinile 229E, NL63, OC43 si HKU1. Pot cauza afectiuni usoare pana la moderate ale tractului respirator superior, similare celor ale racelii. Sunt virusuri destul de frecvente, multe persoane confruntandu-se cu ele, la un moment dat, de-a lungul vietii. De obicei, aceste boli sunt combatute de organism intr-o perioada scurta de timp, in conditii normale de sanatate.
Simptome ce pot aparea: -scurgeri nazale; - dureri de cap; - tuse; - dureri de gat; - febra; - o stare generala de rau;
Coronavirusurile pot provoca uneori, boli aletractului respirator inferior, precum pneumonia sau bronsita. Este mai frecvent la persoanele ce au o boala cardiopulmonara, la persoanele cu un sistem imunitar slabit, la sugari si la persoanele mai in varsta.
Din seria tulpinilor, cele mai infectioase sunt reprezentate de SARS-CoV si MERS-CoV. Aceste doua tulpini se pot prezenta asimptomatic sau cu simptome similare gripei: dureri musculare, letargie, febra si tuse. Desi nu mai exista cazuri raportate de SARS, singurul mod de preventie al acestui virus este de a respecta normele standard de igiena, intrucat nu exista un vaccin impotriva SARS si MERS.
TRANSMITERE
Coronavirusurilese raspandesc cel mai frecvent de la o persoana purtatoare la alta, prin intermediul: - aerului contaminat (prin tuse sau stranut); - contact personal, respectiv atingerea saustrangerea mainilor; - prin atingerea unui obiect sau a unei suprafete ce are virusul pe ea, apoi, atingerea gurii, nasului sau a ochilor, inainte de a se spala pe maini; - rar, prin intermediul fecalelor contaminate;
PREVENTIE
In prezent, nu exista vaccinuri disponibile pentru a ne proteja impotriva infecției cu coronavirus. Este posibil sa puteti reduce riscul de infectie prin intreprinderea anumitor masuri: - purtarea mastilor de protectie; - spalatul mai des al mainilor cu apa si sapun, timp de cel putin 20 de secunde; - evitarea atingerii ochilor, a nasului sau a gurii cu mainile nespalate; - evitati contactul cu persoanele bolnave;
Daca aveti simptome asemanatoare racelii, ii puteti proteja pe ceilalti, prin anumite masuri:
- repausul la pat;
- evitati contactul cu alte persoane;
- acoperiti gura si nasul cu un servetel atunci cand tusiti sau stranutati, apoi, aruncati servetelul in cosul de gunoi si spalati-va pe maini; - curatati si dezinfectați obiectele si suprafetele;
2019-nCoV vs SARS
- mortalitatea in cazul 2019-nCoV este mai scazuta comparativ cu SARS; - OMS pare sa estimeze ca riscul este mult mai scazut decat in cazul SARS; - pentru SARS, OMS a emis o avertizare globala in 12 martie 2003. In prezent, nu s-a emis o astfel de avertizare, desi numarul de persoane purtatoare si numarul de decese este mult mai ridicat in acest moment, decat la momentul emiterii avertizarii in 2003; - 2019-nCoV a fost evaluat pana acum de experti ca fiind semnificativ mai putin periculos decat SARS, care a izbucnit la sfarsitul anului 2002.
SITUATIE ACTUALA
- pana pe 23 ianuarie, la nivel mondial au fost raportate 581 de cazuri confirmate de coronavirus nou (2019-nCoV);
- din acestea, 571 de cazuri au fost în China;
- au mai fost raportate cazuri în Tailanda, Japonia, Regiunea Administrativa Speciala Hong Kong, Taipei, China, Regiunea Administrativa Speciala Macau, SUA si Republica Coreea;
- toate aceste persoane calatorisera in Wuhan;
- dintre toate cele 571 de cazuri confirmate în China, 375 au fost confirmate in Provincia Hubei;
- din numarul total de cazuri confirmate, 95 au fost severe;
- pana acum au fost inregistrate 17 decese (toate în Provincia Hubei);
Gripa aviara este un tip de afectiune virala produsa de un subtip al virusului gripal A/H5N1. Aceasta afecteaza in special pasarile, dar poate fi intalnita si la anumite mamifere.
Virusul H5H1 a fost recunoscut pentru prima oara in 1878. In Romania, gripa aviara a ajuns in 2005, fiind identificata la pasari din judetul Tulcea.
Mod de transmitere
Principala sursa naturala de infestare este reprezentata de pasarile migratoare si acvatice. Acestea sunt mai rezistente la infectii in comparatie cu pasarile domestice (gaini, curcani, rate etc.). Cele din urma se pot imbolnavi in urma contactului direct cu secretii de la pasarile infectate sau prin intermediul suprafetelor contaminate cu acest virus.
Tulpina de virus H5N1 poate fi transmisibila si la om, prin contact direct pasare-om. Virusul nu se transmite prin intermediul preparatelor (daca acestea sunt prelucrate termic corespunzator). Se poate transmite, insa, aerogen - in urma curatarii cotetului sau prin contactul cu lichidele biologice sau masele fecale ale pasarilor contaminate.
Masuri de prevenire
este indicat sa nu puneti mainile goale pe cadavrele pasarilor;
se recomanda ca pasarile sa fie tinute inchise in curti, daca este posibil in spatii acoperite pentru a preveni contactul direct cu pasarile salbatice;
nu se va folosi pentru hrana pasarilor apa din balti, lacuri sau ape cugatoare care ar putea fi contaminate;
hrana și apa pasarilor din gospodarii se va administra in spatii inchise si acoperite astfel incat sa se evite contactul cu pasarile salbatice care pot ateriza din zbor;
in cazul fermelor de pasari, crescatorii trebuie sa respecte normele de biosecuritate. Daca sunt sesizate semne ale bolii, crescatorii de pasari trebuie sa anunte cea mai apropiata unitate veterinara sau directie sanitara.
Pana in prezent nu exista un tratament care sa combata gripa aviara in cazul pasarilor.
Pentru decontaminarea spatiilor (suprafete, echipamente, aer etc.) se pot utiliza dezinfectanti specifici.
Pentru aplicarea dezinfectantilor, se recomanda utilizarea aparaturii corespunzatoare, in conformitate cu specificatiile de pe eticheta produsului utilizat.
Pesta porcina africana este cauzata de un virus din familia Asfarviride. Este o boala ce afecteaza porcii mistreti si domestici. Acesta nu se transmite la om, insa, provoaca pierderi economice foarte mari. In cazul formelor supraacute si acute ale bolii, mortalitatea este de 90-100%. In Romania, primul focar de pesta porcina a fost confirmat la 31 iulie 2017, intr-o gospodarie de la periferia municipiului Satu-Mare.
Virusul se transmite foarte usor prin contact direct intre animalele purtatoare (porci domestici, porci mistreti)sau indirect prin furaje, apa, alte materiale, mijloace de transport contaminate (cu fecale sau secretii corporale, ce provin de la animalele contaminate). In Africa, a fost raspandita si prin intermediul capuselor. Cele mai frecvente simptome sunt: - avortul, in cazul scroafelor; - hipertemie: 40,5-42,2°C; - leziuni cutanate, - tulburari digestive; - tulburari respiratorii, - tulburari nervoase; - conjunctivita, secreții nazale etc.
MASURI DE PREVENIRE
Deoarece nu se poate trata, daca apare vreun focar, trebuie intreprinse anumite masuri:
- sacrificarea animalelor in fermele contaminate, urmata de curatarea si dezinfectarea spatiului; - imbunatatirea supravegherii in zonele in care a avut loc o epidemie;
- respectarea masurilor de biosecuritate;
Gandacii sunt insecte ce pot fi intalnite in orice tip de spatiu, pe toata perioada anului, indiferent de sezon. Deoarece sunt insecte nocturne, prezenta lor este mai sesizabila in timpul noptii. Cele mai frecvente categorii de gandaci intalniti sunt gandacii de bucatarie si gandacii de canalizare.
Lipsa curateniei este principala cauza a aparitiei lor. Astfel, pentru a tine sub control gradul de infestare trebuie mentinuta si curatenia in zona cu probleme, pe langa efectuarea tratamentelor specifice. Este recomandat sa se intervina chiar din momentul in care se observa prezenta acestor daunatori. Cu cat gradul de infestare creste, cu atat tratamentul devine mai dificil si mai costisitor. Unul dintre tratamentele ce se efectueaza impotriva gandacilor, este cel cu insecticide pe baza de gel.
Pe langa substanta activa (de exemplu, imidacloprid, indoxacarb etc.), acestea contin si atractanti (coformulanti), ce au rolul de a atrage la consum gandacii de pe o raza de cativa metri.
Cum se aplica gelul insecticid?
Se aplica sub forma unor bobite de orez, la distante de 1-2 m, insistandu-se acolo unde gandacii se ascund: in zona tevilor de scurgere de la bucatarii si bai, sub si in spatele electrocasnicelor (masini de spalat, aragaze, frigidere), in zona tocurilor de usa, a contoarelor electrice, a tevilor de intrare de la calorifere, in colturi ascunse luminii, unde sunt crapaturi in perete sau podea, sau, in orice alt loc unde aplicarea insecticidelor nu este posibila.
Care este modul de actiune?
Datorita atractantului, gandacii sunt atrasi catre consum. La aproximativ 24 ore de la aplicarea tratamentului, se vor observa primii gandaci morti. Acestia trebuie lasati pe cat posibil pe loc, deoarece, prin natura speciei, gandacii se hranesc cu excrementele sau cu semenii morti. O caracteristica importanta a gelurilor insecticide este efectul cascada sau domino. Mai exact, exemplarele vii sau cele tinere (nascute dupa expulzarea oualelor de catre femela gandac ce a consumat gelul insecticid) isi vor consuma semenii morti, in plus fata de picatura de gel si vor muri si ei in cateva zile.
Unde se aplica insecticidele sub forma de gel?
Se aplica cu precadere la interior: cladiri de birouri, complexe de locuinte, bucatarii, spitale, restaurante, magazine alimentare, cantine etc.
Care sunt efectele acestora asupra copiilor si asupra animalelor de companie?
In principiu, insecticidele sub forma de gel nu sunt toxice pentru vietuitoarele non-vizate. Insa, este recomandat sa se tina cont de instructiunile de utilizare mentionate pe eticheta.
Statii de intoxicare care protejeaza si pastreaza insecticidul gel:
Dezinsectia este tratamentul de preventie si combatere a insectelor daunatoare sau ce provoaca disconfort. Tratamentul de combatere consta in aplicarea insecticidelor, a capcanelor, sau prin orice alte proceduri. Tratamentul dezinsectie protejand animalele de companie, se efectueaza intreprinzand anumite masuri, in functie de tipul tratamentului ales.
Care sunt tipurile de tratamente ce se efectueaza?
In functie de daunatorii impotriva carora se efectueaza tratamentul, de zona in care se aplica (interior, exterior), de daunatorii combatuti (gandaci, plosnite, paianjeni, capuse, plosnite, tantari, muste etc.)exista mai multe tipuri de tratamente: tratamente chimice (aplicand insecticide specifice), tratamente ecologice (cu capcane adezive, capcane pe baza de feromoni, capcane de captura sau alte tipuri de capcane), utilizand momeli gata pregatite RB (sub forma de gel insecticid).
Ce sunt tratamentele chimice?
Acestea constau in aplicarea insecticidelor pe zonele in care se afla insectele ce se doresc a fi combatute.
Care este modul de actiune?
Insectele vizate vor fi afectate, in momentul in care vor intra in contact direct cu solutia. Nu este necesar ca solutia insecticida sa fie aplicata direct pe daunatori, aceasta se va aplica pe suprafetele traversate de acestia.
In momentul aplicarii tratamentului precum si in urmatoarele ore, animalele de companie, precum si persoanele neautorizate, nu trebuie sa se afle in incinta/spatiul tratat. Apoi, locatia tratata trebuie sa stea inchisa o anumita perioada de timp. Astfel, produsul insecticid isi va face efectul. Dupa reaccesarea locatiei, de la efectuarea tratamentului, aceasta trebuie aerisita natural. Deci nu artificial (nu prin A/C) timp de 8-12 ore, pentru a elimina, integral, pericolul de inhalare al eventualelor pulberi in suspensie.
Orice locatie tratata cu insecticid prezinta un pericol aditional sporit pentru vietuitoarele non vizate (cele care nu pot lua decizii constiente de comportament. De exemplu, un animal de companie, caine/pisica poate intra in contact cu substanta activa reziduala ramasa in urma tratamentului pe care o poate ingera apoi. De aceea este necesara curatarea, dupa tratament, a acelor suporturi cu care urmeaza sa se intre in contact (curatenia de dupa un tratament insecticid).
!!! Cititi cu atentie eticheta produselor utilizate precum si recomandarile de utilizare.
Ce sunt momelile gata pregatite?
Acestea se prezinta sub forma de gel insecticid. Pe langa substanta activa (de exemplu, imidacloprid, indoxacarb etc.), acestea contin si atractanti (coformulanti), ce au rolul de a atrage la consum gandacii (sau, in functie de gel, furnicile) de pe o raza de cativa metri.
In cazul gandacilor: se aplica sub forma unor bobite de orez, la distante de 1-2 m, insistandu-se acolo unde gandacii se ascund: in zona tevilor de scurgere de la bucatarii si bai, sub si in spatele electrocasnicelor (masini de spalat, aragaze, frigidere), in zona tocurilor de usa, a contoarelor electrice, a tevilor de intrare de la calorifere, in colturi ascunse luminii, unde sunt crapaturi in perete sau podea, sau, in orice alt loc unde aplicarea insecticidelor nu este posibila. In cazul furnicilor: se aplica sub forma de "margele"sau linii mici de gel, insistandu-se acolo unde furnicile se ascund, fara a perturba comportamentul acestora de cautare a hranei naturale.
Unde se aplica insecticidele sub forma de gel?
Se aplica cu precadere la interior: cladiri de birouri, complexe de locuinte, bucatarii, spitale, restaurante, magazine alimentare, cantine etc.
!!! In functie de produsul ales, cititi cu atentie eticheta, acolo fiind specificata aria si modul de aplicare.
Statii de intoxicare care protejeaza si pastreaza insecticidul gel:
Care sunt efectele acestora asupra animalelor de companie?
In principiu, insecticidele sub forma de gel nu sunt toxice pentru vietuitoarele non-vizate. Insa, este recomandat sa se tina cont de instructiunile de utilizare mentionate pe eticheta.
Ce sunt tratamentele ecologice?
Tratamentele ecologice se fac in general in spatiile mai sensibile unde nu se pot aplica insecticide. Constau in aplicarea de capcane adezive, capcane pe baza de feromoni, capcane de captura sau alte tipuri de capcane. Cu ajutorul acestora, se pot face tratamente de intretinere sau de monitorizare.
Care sunt efectele acestora asupra animalelor de companie?
Capcanele nu contin substante chimice in componenta. Acestea se amplaseaza conform specificatiilor.
Indiferent de tipul tratamentului (chimic, ecologic, cu ajutorul momelilor gata pregatite) in efectuarea tratamentului de dezinsectie protejand animalele de companie si nu numai, este foarte importanta respectarea recomandarilor de utilizare (in functie de produsul ales), bunelor practici de efectuare a tratamentelor (aerisirea spatiului, curatenia de dupa efectuarea tratamentului etc.).
K-Othrine Partix este un insecticid cu o formulare noua, inovatoare, patentata de catre Bayer, ce combate un spectru larg de daunatori, pe orice tip de suprafata, reducand in mod semnificativ nivelurile de substanta activa din mediu (cu pana la 50%). Noua tehnologie Partix, combinata cu substanta activa deltametrin, a condus la cresterea semnificativa a remanentei substantei active pe suprafetele aplicate.
AVANTAJE:
- performanta excelenta pe toate tipurile de suprafete, chiar si pe cele absorbante (de exemplu, lemn, beton); - o remanenta sporita a substantei active (pana la 12 saptamani); - primul produs inregistrat cu noua tehnologie Partix, patentata de Bayer; - reduce semnificativ nivelurile de substanta activa din mediul inconjurator; - eficient impotriva unui spectru larg de daunatori;
EFICENTA PE ORICE TIP DE SUPRAFATA - formularile curente intampina probleme in ceea ce priveste eficenta pe diferite tipuri de suprafete; - suprafetele ce pot parea netede la prima vedere, prezinta, de fapt, o structura neregulata (cand imaginea este marita, complexitatea acesteia iese in evidenta); - particulele de substanta pot patrunde usor in fisurile microscopice ale suprafetelor, ramanand o cantitate redusa de insecticid ce intra in contact cu daunatorii (acest lucru poate determina necesitatea repetarii tratamentului si poate furniza costuri suplimentare); - nu pateaza si nu deterioreaza suprafetele pe care este aplicat;
O NOUA TEHNOLOGIE INOVATOARE
K-Othrine Partix are o formulare noua, inovatoare, brevetata de catre Bayer. Reprezinta o alternativa la insecticidele care a caror eficenta este influentata de tipul suprafetei pe care sunt aplicate. Tehnologia Partix are rolul de a creste performanta substantei active si ajuta la reducerea necesitatii de a repeta tratamentele.
Cu noua tehnologie Partix,substanța activa este incapsulata intr-o cantitate mai mare in particulele solide. Acestea sunt de aproximativ 10 ori mai mari decat cele ale formularilor clasice (de exemplu, SC). Astfel, se impiedica patrunderea acesteia in fisurile microscopice ale suprafetelor si creste remanenta pe suprafetele cu textura mai rugoasa.
Ingredientul cheie continut de K-Othrine Partix este ceara Carnauba (folosit si in industria alimentara). Aceasta prezinta o serie de beneficii, printre care: imbunatateste rezistenta formularii, favorizeaza raspandirea acesteia pe suprafata tratata si ajuta la obtinerea rezultatelor impresionante la fiecare aplicare.
BENEFICII CHEIE:
- protejeaza substanta activa de conditiile de mediu; - reduce degradarea acesteia pe diferite suprafete, ce contin materiale alcaline, precum betonul (de asemenea, acesta intensifica descompunerea substantei active); - protejeaza produsul de umiditate si de radiatiile UV, ambele putand accelera degradarea solutiei pulverizate; - contribuie la acoperirea unei suprafete mai mari; - reduce utilizarea solventilor; - nu lasa urme sau pete reziduale dupa aplicare;
O SOLUTIE COMPLETA DE LA BAYER. Este recomandata alternarea insecticidului K-Othrine Partix cu alte insecticide, ce contin o substanta activa diferita. Daunatorii pot capata rezistenta la substantele active, prin urmare, alternarea acestora permite o combatere mai eficienta.
FORMULAREA PARTIX:
- particulele solide, desi vor fi supuse unor conditii mai dificile, vor ramane active pentru un timp mai indelungat, pe suprafete mai complexe/rugoase; - nu deterioreaza suprafetele, nu lasa pete vizibile sau vreun miros; - spre deosebire de formularile microincapsulate, substanța activa sta mai mult contact cu daunatorii vizati, fara a reduce viteza efectului de knock-down;
FORMULAREA MICROINCAPSULATA
- eliberarea lenta a substantei active prelungeste efectul de knock-down; - cand este aplicata pe suprafete absorbante, substanta activa inca patrunde in crapaturi; - formularile microincapsulate pe baza de ulei, pot lasa pete pe suprafetele aplicate;
EFICACITATEA K-OTHRINE PARTIX
K-Othrine Partix este un insecticid care are ca si substanta activa deltametrinul. Acesta prezinta o eficacitate ridicata asupra unui spectru larg de daunatori, chiar si atunci cand este aplicat pe suprafete cu o textura mai rugoasa si puternic absorbante.
COMBATERE EFICIENTA IMPOTRIVA PLOSNITELOR DE PAT. Datorita tehnologiei avansate, brevetate, K-Othrine Partix ofera o combatere rapida impotriva plosnitelor de pat. Aceste caracteristici il fac prima solutie ideala, rentabila, impotriva plosnitelor de pat.
CONTRIBUIE LA SUSTENABILITATE. Bayer lucreaza constant, nu numai la imbunatatirea produselor oferite, ci si la siguranta ca acestea nu au un efect negativ asupra mediului inconjurator.
Investitia si tehnologia insecticidului K-Othrine Partix are ca rezultat: - se utilizeaza mai putine substante chimice/solventi pentru combaterea daunatorilor; - doar jumatate din cantitatea de substanta activa este necesara pentru utilizare, in comparatie cu alte insecticide; Noul ambalaj „Nashville” de la Bayer ajuta la scaderea impactului asupra mediulu inconjurator, prin reducerea cantitatii de plastic utilizate. Mai mult: - 500 ml acopera o suprafata de 2000 mp; - permite o masurare mai precisa, comparativ cu ambalajele clasice; - este mai usor de utilizat si manipulat; - comparativ cu sticla standard de 1 litru, acopera 2000 mp; - reduce cu 39% CO2; - reduce cu 33% consumul de plastic; - 44% mai putin consum de materiale neregenerabile; - este nevoie cu 50% mai putin spatiu de stocare;
Acarienii ectoparaziti - cei mai frecventi daunatori ai pasarilor
Sanatatea pasarilor reprezinta unul dintre cele mai importante aspecte pentru a obtine produse calitative. Insa, de multe ori, pasarile pot fi atacate de diversi daunatori.
Cel mai frecvent intalnit este acarianul ectoparazit al pasarilor, cunoscut si sub denumirea de acarianul rosu. Acesta produce o serie de probleme care au ca efect reducerea greutatii pasarilor si diminuarea productiei de oua cu aproximativ 20%. In urma atacului, productiile sunt considerabil depreciate.
Acesti acarieni cauzeza un stres major pasarilor, iar in cele mai grave cazuri pot consuma pana la 5% din sangele unei gaini intr-o singura noapte. De aceea este extrem de important ca orice infestatie sa fie controlata rapid, pentru a mentine sanatatea pasarilor si a preveni pierderile de productie.
Harmonix Red Mite - combate acarienii eficient si ecologic
Harmonix Red Mite este un produs inovator lansat de Bayer. Datorita modului sau de actiune, acesta este eficient in controlul si combatera acarienilor ectoparaziti ai pasarilor, precum acarianul rosu.
Insecticidul Harmonix Red Mite are o actiune mecanica si nu contine substanta activa.
Pe piata exista o gama limitata de produse care combat acest parazit. O alta problema este rezistenta la insecticide pe care din ce in ce mai multi daunatori o dezvolta, aceasta fiind si o cauza a tratamentelor ineficiente.
Harmonix Red Mite este un insecticid fara substanta activa, ce contine un polimer de celuloza si un solvent - izopropanol, asadar nu necesita certificat pentru aplicare. Insecticidul combate daunatorii prin crearea unei bariere lipicioase care imobilizeaza insectele. In contact cu insecta, solventul se evapora rapid, iar polimerul formeaza o pelicula concentrata. Aceasta imobilizeaza si „inchide” bine insecta, ca intr-o capcana mecanica. Ca urmare, insecta moare, astfel polimerul celulozic poate fi considerat o capcană lichida lipicioasa, care actioneaza prin actiune fizico-mecanica.
De ce Harmonix Red Mite?
Noul produs marca Bayer aduce un plus pe piata de Pest Control din domeniul avicol, ingloband o serie de avantaje:
imbunatateste starea de sanatate a pasarilor prin reducerea stresului si a transferului de agenti patogeni si boli;
imbunatateste calitatea oualelor si a carnii, ceea ce duce la cresterea productivitatii;
formularea insecticidului penetreaza stratul de praf, ceea ce creste eficacitatea produsului;
prezinta un mod de actiune mecanic, asadar nu genereaza rezistenta la insecticide si poate fi utilizat cu succes in rotatia tratamentelor;
poate fi utilizat in orice stadiu a ciclului de crestere a pasarilor.
Harmonix Red Mite prezinta un efect rezidual limitat, ceea ce il face un produs ideal pentru producatorii de oua, deoarece nu exista riscul contaminarii cu substante chimice.
Cum se aplica Harmonix Red Mite?
Formularea insecticidului face ca acesta sa patrunda usor in toate crapaturile sau fisurile din spatiul tratat. Aplicarea se realizeaza usor, prin pulverizare manuala pe suprafete, cu o pompa sau vermorel. Aplicarea se realizeaza pana la umectarea completa a suprafetelor.
Un avantaj al acestui insecticid este acela ca poate fi aplicat cand pasarile se afla in interior. In acest mod se diminueaza considerabil stresul provocat de transportul pasarilor dintr-o parte in alta necesar pentru efectuarea tratamentului, precum in cazul insecticidelor chimice. Insecticidul Harmonix Red Mite are un efect knockdown rapid, precum si un efect secundar de imobilizare a altor insecte mici.
Harmonix Red Mite nu se pulverizeaza direct pe pasari, iar inainte de aplicare trebuie stranse toate ouale din spatiul tratat. Acesta poate fi folosit fie ca tratament individual, dar si in rotatie cu insecticide conventionale.
Deratizareareprezinta tratamentul de preventie si combatere a rozatoarelor, respectiv a soarecilor si a sobolanilor. In functie de aria de aplicare, se poate efectua in interior sau in exterior. La exterior, se realizeaza cu ajutorul raticidelor amplasate in statiile de intoxicare. In cazul utilizarii raticidelor, rozatoarele nu mor imediat, ci dupa cateva zile. De aceea, la interior, se recomanda utilizarea capcanelor “cu captura imediata”.
Statiile de intoxicare au rolul de a prinde soarecii sau sobolanii, astfel incat rozatoarele sa ramana in locuri controlate. Sunt cutii din plastic (fabricate dintr-un plastic rezistent, ce se inchid cu o cheita speciala) sau din carton. Rolul acestora este de a impiedica animalele nevizate sa manance din raticid, dar si sa il protejeze de conditiile meteo nefavorabile (ploaie, ninsoare, razele soarelui etc.).
Statiile de intoxicare din carton pot fi de doua feluri:
Aceste statii se recomanda sa fie amplasate in interior (magazii, garaje, depozite etc.) deoarece, spre deosebire de cele din plastic, pot fi afectate de conditiile meteo nefavorabile (ploaie, ninsoare, razele soarelui etc.).
In interiorul acestora se recomanda amplasarea unor capcane adezive, ce au deja incorporate un atractant, cu diferite arome (migdale, cirese, arahide etc.)
!!!Statiile de intoxicare de carton vin neasamblate.
Pentru a le asambla, urmariti pasii de mai jos:
Pasul 1: Indoiti spre interiorul statiei capetele cu zona decupata (prin care vor patrunde rozatoarele).
Pasul 2: Indoiti capetele formand in interior un dreptunghi.
Pasul 3: Indoiti lateralele, formand statia de intoxicare.
Pasul 4: Fixati capetele pentru a inchide statia de intoxicare.
Pasul 5: Indepartati folia protectoare de pe capcana adeziva si amplasati capcana in interiorul statiei.
Pasul 6: Statiile de intoxicare gata pregatite se amplaseaza de jur imprejurul perimetrului ce se doreste a fi protejat, distanta dintre statii fiind cuprinse intre 5-10 m.
Pasul 7: Verificati statiile odata la 2-3 zile sau chiar mai des, indepartand din ele capcana adeziva unde s-a prins soarecele sau sobolanul. Statia de intoxicare se poate refolosi, amplasandu-se o capcana adeziva noua.
UTILIZAREA SI AMPLASAREA STATIILOR DE INTOXICARE DIN PLASTIC PENTRU SOARECI
Acestea se vor amplasa de jur-imprejurul spatiului care se doreste a fi tratat. Astfel se va forma o “bariera” care sa tina rozatoarele la distanta.
Pasul 1: Deschideti statia de intoxicare folosind cheita.
Pasul 2: Desfaceti ambalajul in care se afla raticidul. Raticidele se prezinta sub diferite forme: grausor, peleti, pasta, cerat sau cuburi parafinate. Impotriva soarecilor, in fiecare statie de intoxicare se plaseaza aproximativ 20-40 grame de raticid. Pentru rezultate mai bune, este indicat ca in fiecare statie de intoxicare sa fie plasate 2 raticide cu formulari diferite. De exemplu: pasta + peleti, pasta + blocuri cerate, blocuri cerat + peleti etc. In acest mod sansele ca rozatoarele sa prefere unul din cele doua sunt mai mari.
!!!Verificati ca raticidul sa fie bine fixat astfel incat sa nu existe riscul ca rozatoarele sa il scoata din statia de intoxicare.
Pasul 3: Inchideti statia de intoxicare apasand pe capac.
Pasul 4: Se va sigilaambalajul in care se afla restul de raticid si se va pune intr-un loc ferit, respectand conditiile de depozitare, inscrise pe eticheta.
Pasul 5: Statiile de intoxicare se amplaseaza in exterior, in jurul perimetrului ce se doreste a fi protejat, distanta dintre statii sa fie cuprinsa intre 5-10 m.
UTILIZAREA SI AMPLASAREA STATIILOR DE INTOXICARE DIN PLASTIC PENTRU SOBOLANI
Pasul 1: Deschideti statia de intoxicare folosind cheita.
Pasul 2: Desfaceti ambalajul in care se afla raticidul. Acesta se amplaseaza pe tija metalica din interiorul statiei astfel: 1-2 bucati de raticid sub forma de cuburi sau plicuri si 10-20 g de raticid sub forma de peleti.
!!!Verificati ca raticidul sa fie bine fixat astfel incat sa nu existe riscul ca rozatoarele sa il scoata din statia de intoxicare.
Pasul 3: Inchideti statia de intoxicare apasand pe capac.
Pasul 4: Aplicati pe capcana o eticheta cu adeziv, pe care se va trece numarul statiei, numele si numarul de contact al celui care a plasat statia de intoxicare.
Pasul 5: Se va sigila ambalajul in care se afla restul de raticid si se va amplasa intr-un loc ferit, conform indicatiilor de pe eticheta.
Pasul 6: Statiile de intoxicare pregatite se amplaseaza in exterior, in jurul perimetrului ce se doreste a fi protejat, distanta dintre ele, in cazul sobolanilor este de aproximativ 10-15 metri.
!!!Statiile de intoxicare se amplaseaza la baza peretilor, gardurilor si a fundatiilor, acestea fiind traseele preferate de rozatoare.
SFAT: Statiile de intoxicare nu se amplaseaza in mijlocul perimetrului ce trebuie protejat, nici “in picioare” sau perpendicular pe baza gardurilor sau peretilor.
Particulele, fumul, vaporii sau gazele au capacitatea de a se raspandi rapid in mediul inconjurator. Prin inhalare pot ajunge foarte usor in organism, avand un impact negativ asupra acestuia. Exista o serie de echipamente de protectie care pot fi utilizate in functie de context. Pentru protejarea cailor respiratorii sau a altor zone sensibile de la nivelul fetei, mastile pot reprezenta o varianta potrivita.
Care este diferenta dintre mastile respiratorii si mastile de gaze?
Mastile respiratorii sau mastile de filtrare a aerului sunt eficiente in protectia impotriva particulelor. Acest tip de masca acopera gura si nasul persoanei care o poarta. Mastile respiratorii, in general, nu protejeaza impotriva chimicalelor, gazelor sau vaporilor, fiind concepute pentru un nivel scazut de pericol.
Mastile de gaze sunt masti de protectie ce acopera, in general, intreaga fata, fiind eficiente in filtrarea substantelor chimice si gazelor nocive sau periculoase. Acest tip de masti sunt eficiente doar daca se utilizeaza filtrul corespunzator substantei chimice ce se doreste a fi filtrata.
Mastile Respiratorii sau Mastile de Filtrare a Aerului
O masca respiratorie este un dispozitiv conceput pentru a proteja purtatorul, prin filtrare sau blocare, impotriva inhalarii de aerosoli, particule fine sau alte microorganisme din aer periculoase pentru sistemul respirator.
Masca respiratorie sau Masca chirurgicala
Diferenta dintre o masca respiratorie si una chirurgicala este reprezentata de faptul ca o masca chirurgicala protejeaza doar impotriva picaturilor sau stropilor mari in care pot exista elemente periculoase sau daunatoare. De asemenea, acest tip de masca reduce expunerea secretiilor respiratorii sau a salivei celui care o poarta fata de celelalte persoane din jur.
O masca respiratorie, in schimb, poate filtra sau bloca particule foarte mici din aer care pot fi daunatoare, precum virusurile sau alti germeni care se pot transmite prin stranut, tusit sau alte actiuni specifice.
Tipuri de Masti Respiratorii
Mastile respiratorii sunt de tipul semi-masti, acoperind gura si nasul. Acestea sunt formate din masca propriu-zisa si dintr-o serie de materiale cu rol de filtrare. Acest tip de masti pot fi de unica-folosinta sau reutilizabile, prin inlocuirea filtrului. Unele masti sunt prevazute cu o supapa care are rolul de a facilita procesul de respiratie si de a ajuta la evitarea crearii condensului in interior.
Toate tipurile de masti trebuie sa indeplineasca anumite standarde si reglementari, in functie de tara sau zona.
La nivel european, mastile respiratorii sunt clasificate in trei clase FFP, abrevierea de la "filtering facepiece" - FFP1, FFP2 si FFP3. Aceasta clasificare se realizeaza in functie de gradul de protectie pe care o masca o poate oferi prin eficienta filtrarii particulelor ce masoara peste 0,6 μm si procentul de scurgere in interior. Aceasta clasificare se realizeaza in concordanta custandardul european EN 149: 2001.
Mastile FFP1 - realizeaza cea mai mica filtrare de aerosoli dintre cele trei tipuri de masti, de minim 80% si o scurgere in interior de maxim 25%. Sunt utilizate, in special, pentru protectia impotriva prafului.
Mastile FFP2 - prezinta un procent de filtrare a aerosolilor de minim 94% si o scurgere in interior de maxim 11%. Acest tip de masti sunt utilizate in domenii precum industrie (metal, minerit etc), agricultura, constructii sau in domeniul medical pentru protectia impotriva anumitor agenti patogeni (virusuri, bacterii, fungi).
Mastile FFP3 - realizeaza cea mai buna filtrare a aerosolilor dintre cele trei tipuri de masti, de minim 99% si o scurgere in interior de maxim 5%. Sunt utilizate in domenii ce necesita un grad ridicat de protectie, ajutand la filtarea particulelor periculoase si foarte fine, precum azbest, fungi, bacterii, virusuri.
In contextul actual, in domeniul medical sunt utilizate masti de tipul FFP2 si FFP3.
Mastile de Gaze
Mastile de gaze sunt echipamente utilizate pentru a proteja impotriva expunerii la unele substante poluante sau toxice (chimice, biologice sau radiologice). Acestea acopera, in general, intreaga fata, protejand caile respiratorii (gura si nasul), ochii, precum si alte tesuturi sensibile ale fetei.
Mastile de gaze tipice sunt formate dintr-o masca si un filtru si sunt impartite in doua categorii: masti integrale si semi-masti. Semi-mastile pot fi de unica-folosinta sau reutilizabile prin inlocuirea filtrului.
Exista mai multe tipuri de filtre, fiecare fiind conceput pentru a proteja impotriva unui compus toxic specific:
AX: compusi organici cu fierbere scazuta (mai putin de 65 de grade Celsius);
A: compusi organici cu fierbere ridicata (Mai mult de 65 de grade Celsius);
B: gaze anorganice (cum ar fi hidrogenul sulfurat, acidul cianhidric sau clorul);
E: gaze acidice (cum ar fi dioxidul de sulf sau acidul clorhidric);
K: amoniac si amina;
CO: monoxid de carbon;
Hg: mercur;
Reactor: substante radioactive (cum ar fi iodul si iodura de metil);
P: diverse particule, clasificate in P1, P2 si P3, in functie de eficienta de indepartare;
ABEK, ABEK-P3, ABEK-HgP3 sau alte combinatii de filtre eficiente impotriva mai multor substante periculoase;
A2B2E2K2-P3: prezinta cel mai inalt grad de protectie, filtrand chimicale, substante biologice, precum radiatiile Alpha si Beta. Exclude, insa, monoxidul si dioxidul de carbon.
Pentru ca o masca de gaz sa fie eficienta, este foarte important ca filtrul sa fie ales corect, in functie de contextul in care se utilizeaza.
Castorii sunt rozatoare salbatice semiacvatice mari cu activitate predominant nocturna. Exista doua specii de castori: cel american (Castor canadensis) si cel european (Castor fiber). Sunt recunoscuti pentru digurile din lemn pe care le construiesc pe cursurile de apa, pentru adapost. Timp de doua secole, din cauza vanatorii excesive, castorul a disparut de pe teritoriul tarii noastre. In ultimii ani, specia s-a reinstalat in Delta Dunarii si pe bazinele hidrografice ale raurilor Olt, Mures si Ialomita. Momentan, sunt animale protejate prin lege, vanarea sau ranirea acestora fiind strict interzisa.
Semnele prezentei castorilor
Pentru a putea alege metoda cea mai adecvata pentru indepartarea castorilor, se recomanda identificarea zonelor pe care acestea obisnuiesc sa le frecventeze, precum si a tipului de daune pe care le produc. Printre cele mai frecvente semne ale activitatii castorilor, amintim:
Construirea digurilor/barajelor;
Construirea adaposturilor caracteristice;
Prezenta arborilor cazuti/cu scoarta indepartata;
Inundatii;
Utilizarea capcanelor pentru castori
O metoda eficienta pentru a indeparta castorii dintr-un anumit spatiu, fara a-i rani/vatama este utilizarea capcanelor. Capturarea acestora este un proces ce necesita rabadare, intrucat castorii pot avea o anumita teama fata de acestea.
Aspecte utile de care este indicat sa tineti cont:
Castorii au trasee de deplasare foarte previzibile, de aceea un factor esential il reprezinta amplasarea capcanelor. Este indicat ca pozitionarea capcanei sa fie facuta de-a lungul potecilor/traseelor de deplasare ale acestora sau la intersectia barajelor.
Se recomanda amplasarea capcanei seara, pentru capturarea castorilor cu activitate nocturna. Dimineata acestea vor fi dezarmate, pentru a evita capturarea altor specii.
Utilizarea momelior adecvate;
Se vot utiliza doar capcane special concepute pentru capturarea in siguranta a castorilor, ce prezinta margini interioare curbate pentru a preveni ranirea accidentala a acestora.
PRODUSE RECOMANDATE PENTRU CASTORI:
Sunt special proiectate pentru capturarea castorilor, fara a-i rani, fiind de asemenea, reutilizabile. Acestea asigura capturi rapide, sigure, care vizeaza dimensiunea specifica a animalelor, apoi eliberarea acestora in siguranta.
Traseele castorilor sunt destul de caracteristice, acestia stabilindu-si de regula, cai distincte de deplasare pe tot teritoriul, pe care le folosesc in mod regulat. Pentru o capturare eficienta, capcanele se vor amplasa de-a lungul acestor trasee. Sunt doua tipuri de trasee care se gasesc la sau deasupra nivelului apei:
Trasee lungi de noroi, ce au o latime de aproximativ 38 – 40 cm si sunt perpendiculare pe margina apei, fiind utilizate de castori pentru a se deplasa intre apa si uscat. Astfel, capcana va fi pozitionata aproape de mal, de-a lungul acestui traseu.
Trasee intre baraje, ce sunt utilizate de castori pentru a trece dintr-o parte in alta. Acestea se regasesc adesea sub apa, de aceea, atunci cand se va amplasa capcana, este important ca nu mai mult de jumatatea din aceasta sa fie scufundata sub apa, pentru a evita pericolul de inec al castorului.
Mutarea castorilor capturati in alta zona se va face conform prevederilor legale in vigoare.
Totodata, se vor utiliza si momeli pentru castori in interiorul capcanei. Castorii pot fi atrasi cu hrana pe care o prefera sau cu diverse materiale ce le pot utiliza la construirea digurilor. Astfel, se pot utiliza ramuri de arbori (in special plop), alte ramuri de arbori acoperite cu ulei de plop, mere etc.
Amplasarea corecta a momelii asigura:
atragerea completa a castorului in capcana – atat corpul cat si coada;
declansarea rapida a capcanei in momentul patrunderii animalului;
sa permita declansarea acesteia, fara a o obstructiona in vreun fel;
Amplasarea capcanei pentru castori
Se recomanda amplasarea capcanei la inceputul serii (cat mai devreme), chiar inainte ca acestia sa isi paraseasca vizuina. Capcana este indicat sa fie amplasata in pozitie deschisa, cu usa spre adapostul castorilor. Daca nu se poate aseza pe o suprafata plana, este indicat sa fie pusa o bucata de lemn sub aceasta pentru a o stabiliza.
Monitorizarea capcanei
Un castor nu trebuie lasat in interiorul capcanei o perioada indelungata de timp, deoarece poate deveni rapid agitat, infometat sau deshidratat, de aceea, este importanta monitorizarea regulata a capcanei, astfel incat acesta sa fie eliberat cat mai repede cu putinta.
Castori – Capturare
Dupa ce castorul a fost capturat, se recomanda utilizarea manusilor de protectie, atunci cand se va manipula capcana, iar daca este posibil, se recomanda sa fie prezenta inca o persoana, ce va ajuta la transportul acestuia in siguranta (intrucat poate fi destul de greu). Este indicat ca manipularea capcanei sa se realizeze cu multa grija si sa fie mentinuta la acelasi nivel, stabila. In functie de prevederile locale in vigoare, se vor muta intr-un alt mediu acvatic.
PRODUSE RECOMANDATE:
Metoda excluderii
Dupa ce castorii au fost indepartati dintr-un spatiu, este indicata modificarea acestuia prin diferite masuri, pentru a-l face mai putin primitor pentru acestia. Totusi, castorii prezinta o abilitate remarcabila de a modifica mediul inconjurator, de aceea, indepartarea acestora utilizand doar aceasta metoda este dificila.
Desfiintarea barajelor si a vizuinilor
Acestea reprezinta structuri cheie in ecosistemul castorilor, iar daca vor fi eliminate, reintoarcerea castorilor va fi mai dificila. Totusi, inainte de a aplica aceste masuri, este important ca:
Niciun castor sa nu fie prezent in zona respectiva;
Utilizarea unui tocator pentru lemne pentru distrugerea materialelor de constructie, pentru ca acestia sa nu le poata reutiliza.
In plus:
Castorii sunt cunoscuti pentru abilitatea lor de reconstrui baraje si adaposturi peste noapte, de aceea, este indicat sa repetati aceste masuri zilnic, pana castorii se vor muta definitiv.
Infasurarea arborilor
Arborii reprezinta principalul material de constructie al castorilor, de aceea, infasurarea trunchiurilor acestora cu diverse materiale ii va impiedica sa ii doboare si sa ii utilizeze. Astfel, castorii ar putea fi incurajati sa se mute in alta zona. Orientativ, materialele respective ar trebui sa fie plase de sarma cu o grosime si o inaltime adecvata, insa, trebuie sa permita in acelasi timp si cresterea sanatoasa a arborelui.
Instalarea gardurilor
Pe langa protejarea individuala a arborilor, o alta metoda este instalarea gardurilor, pentru a nu permite patrunderea castorilor in zonele ce se doresc a fi protejate.
Utilizarea repelentilor
Pentru a tine castorii la distanta de proprietate, se recomanda si utilizarea produselor cu actiune repelenta. Acestea se vor aplica/utiliza in conformitate cu recomandarile producatorului, in functie de produsul ales.
REPELENTI RECOMANDATI PENTRU CASTORI:
Se pot regasi sub diverse formulari si au in componenta lor anumite substante iritante pentru castori, ce au rolul de a ii indeparta din perimetrul ce se doreste protejat.
In concluzie, castorii sunt animale protejate prin lege, iar vanarea sau ranirea acestora este strict interzisa. De asemenea, informatiile prezentate au caracter informativ, intrucat castorii reprezinta o specie ce s-a reintors recent pe teritoriul tarii noastre, nu se vor intreprinde masuri pentru a-i indeparta/alunga sau pentru vatamarea acestora.
Sconcsii sunt mamifere omnivore de dimensiune medie, originari si raspanditi in America de Nord, Centrala si de Sud. Au o blana deasa, neagra, cu doua linii albe pe partea dorsala. Se remarca mai ales prin lichidul cu un miros neplacut pe care il emana prin glandele specializate pentru aparare. Nu sunt intalniti in tara noastra, insa in America, sconcsii care traiesc in medii antropizate patrund deseori in locuinte in cautarea hranei. Astfel, cand ne referim la sconcsi, se impun in primul rand masuri pentru a-i mentine la distanta, dar exista si capcane pentru capturarea si eliberarea lor in siguranta.
Semnele prezentei sconcsilor
Pentru a putea alege metoda optima de indepartare a sconcsilor, se recomanda identificarea zonelor pe care acestia le frecventeaza si a tipului de daune pe care le produc. Printre pagubele pe care le le pot aduce sconcsii unei anumite proprietati amintim:
Saparea in gazon dupa larve si insecte, lasand astfel gauri mici in acesta;
Imprastierea gunoiului;
Consumarea a diverse fructe;
Adapostirea sub veranda/in magazie;
Atacarea adapostului pasarilor;
Printre masurile ce se pot aplica, amintim:
Greblarea frunzelor sau a ierbii care ar putea contine seminte sau alte tipuri de hrana;
Sigilarea cailor de acces catre magazii, hambare si adaposturile de pasari;
Identificarea, apoi umplerea cu pietris a vizuinelor abandonate de pe proprietatea/curtea respectiva.
Depozitarea gunoiului si inchiderea ermetica a containerelor.
Indepartarea din spatiul respectiv a gramezilor de lemne/gunoaie sau alte resturi vegetale pe care sconcsii le pot utiliza sa se adposteasca.
Astfel, dupa ce ati observat obicieiurile sconcsilor in zona respectiva, zonele in care au provocat pagube, se recomanda alegerea metodei adecvate, in functie de situatie. Pentru ca indepartarea acestora sa aiba un grad de eficienta ridicat, cel mai indicat este sa fie utilizate metode multiple (repelenti, capcane). Alegerea metodei adecvate este influentata si de numarul populatiei de sconcsi din perimetrul respectiv.
Utilizarea capcanelor pentru sconcsi
Intrucat se cunoaste faptul ca sconcsii emana un lichid cu un miros extrem de neplacut prin glandele specializate pentru aparare, exista o anumita reticenta in alegerea acestei metode pentru indepartarea unui sconcs ce si-a gasit adapostul pe o proprietate. Totusi, reprezinta una dintre cele mai bune metode de indepartare a acestora. Pentru a evita acest inconvenient, se pot intreprinde o serie de masuri, respectiv:
Utilizarea unui prosop/cearceaf de dimensiuni mai mari in dreptul corpului, pentru a va putea proteja in momentul in care va veti apropia de capcana;
Dupa capturarea sconcsului, este indicat sa va apropiati incet, in liniste, pentru a evita sa il speriati. Totodata, de indata ce ati ajuns la capcana, se recomanda ca cearceaful/prosopul sa fie pus peste aceasta, intrucat, daca nu isi pot vedea tinta, sconcsii nu sunt atat de predispusi sa atace.
PRODUSE RECOMANDATE:
Sunt special proiectate pentru capturarea sconcsilor, fara a-i rani, fiind de asemenea, reutilizabile. Acestea asigura capturi rapide, sigure, care vizeaza dimensiunea specifica a animalelor, apoi eliberarea acestora in siguranta.
Pentru o capturare eficienta, capcanele se vor amplasa in locurile in care sconcsii isi desfasoara cel mai mult activitatea sau unde sunt prezente cele mai multe pagube. In general, acestia se adapostesc sub diverse structuri, in scorburile arborilor, in vizuini etc. In cazul in care ati identificat vizuina unui sconcs, se recomanda amplasarea capcanei la o distanta de 5 – 10 metri fata de intrare, pe o suprafata dreapta, plana.
Totodata, se vor utiliza si momeli in interiorul capcanei. Sconcsii sunt atrasi de mancarurile cu un continut ridicat de ulei, pe baza de carne, precum pestele sau puiul. Astfel, ca si momeli se recomanda utilizarea tonului/sardinelor in conserva, baccon prajit, bezele, paine acoperita cu unt de arahide etc. Pe langa alegerea unei momeli adecvate, un aspect important il reprezinta si pozitionarea acesteia in capcana, pentru o capturare eficienta.
Amplasarea corecta a momeli asigura:
atragerea completa a sconcsului in capcana – atat corpul cat si coada;
declansarea rapida a capcanei in momentul patrunderii animalului;
se va amplasa in concordanta cu tipul capcanei (1 intrare sau 2 intrari);
In cazul capcanei cu o singura intrare, momeala se va amplasa catre capatul acesteia, chiar in spatele declansatorului, cat mai departe de peretii acesteia, pentru a impiedica ca sconcsii sa ajunga la ea din exterior.
In cazul capcanelor cu doua intrari, momeala este indicat sa fie amplasata cat mai aproape de mijlocul (centrul) acesteia (pe cat posibil). De exemplu, aceasta poate fi pusa in pamant, chiar sub declansator sau se poate agata de partea superioara a capcanei.
In plus:
Sconcsii pot rasturna capcana in incercarea de a ajunge la momeala, de aceea, este indicata plasarea unei greutati sau a unei caramizi deasupra ei.
Sezonul de inmultire al sconcsilor este primavara, de aceea, se recomanda utilizarea capcanelor inainte de inceperea acestuia, respectiv inainte ca numarul sconcsilor dintr-un perimetru sa creasca, iar indepartarea sa devina mult mai dificila.
Amplasarea capcanei pentru sconcsi
Sconcsii sunt animale nocturne, de aceea, se recomanda amplasarea capcanei la amurg sau seara. Daca in dimineata urmatoare capcana este goala, se recomanda ca pe parcursul zilei aceasta sa fie inchisa (pentru a evita capturarea altor animale), iar amplasarea acestia sa fie facuta din nou, seara. Respectati intotdeauna instructiunile specifice capcanei alese.
Monitorizarea capcanei
Dupa capturarea sconcsului, daca acesta este neglijat in interiorul capcanei, poate deveni rapid agitat/speriat, iar lipsa apei si a hranei ii pot afecta sanatatea. De aceea, este esentiala monitorizarea capcanei pana in momentul capturarii sconcsului. Niciodata nu se va lasa un sconcs capturat o perioada indelungata de timp.
Sconcsi – Capturare
Dupa ce sconcsul a fost capturat, se recomanda utilizarea manusilor de protectie, atunci cand se va manipula capcana, pentru a va proteja de contactul direct cu acesta. Totodata, este indicat ca apropierea fata de capcana sa se realizeze incet, fara miscari bruste, fiind recomandat ca in fata corpului (de la umeri pana la picioare) sa aveti o patura/cearceaf (pentru a va proteja, intrucat sconcsii emit un lichid cu miros neplacut, atunci cand se simt atacati). Ulterior, patura respectiva se va aseza usor peste capcana. Este recomandat ca manipularea capcanei sa se realizeze cu multa grija, iar aceasta sa fie mentinuta la acelasi nivel, stabila. Mutarea sconcsilor capturati in alta zona se va face conform prevederilor legale in vigoare.
PRODUSE RECOMANDATE:
Utilizarea repelentilor pentru sconcsi
Pentru a tine sconcsii la distanta de proprietate, se recomanda utilizarea produselor cu actiune repelenta. Astfel, dupa identificarea zonelor in care acestia au produs pagube si determinarea obiceiurilor pe care le au in curte, se recomanda utilizarea unui repelent adecvat cerintelor dumneavoastra.
Pe langa aplicarea periodica a repelentilor, sunt foarte importante si anumite masuri, pentru ca spatiul respectiv sa nu reprezinte un mediu propice pentru sconcsi si sa nu ii atraga in mod special. Respectiv, se vor grebla fructele/semintele cazute, gunoiul va fi depozitat in containere sigilate, se va limita accesul in hambare, catre adaposturile de gaini etc.
In functie de produs, repelentii se pot prezenta sub diverse formulari. Acestia se vor aplica/utiliza in conformitate cu recomandarile producatorului.
PRODUSE RECOMANDATE:
Se pot regasi sub forma de pulbere, granule sau pot fi lichizi. Acestia au in componenta lor anumite substante iritante pentru sconcsi, ce au rolul de a-i indeparta din perimetrul ce se doreste protejat.
In concluzie, in functie de situatie, atunci cand se opteaza pentru indepartarea/alungarea sconcsilor, este indicat sa fie alese metodele optime (capcane, repelenti), fara a-i vatama sau a le produce vreun rau.
Tatu, cunoscut si sub denumirea de armadillo este un mamifer placentar, ce apartine ordinului Cingulata, recunoscut prin scutul pielos care ii acopera spatele si ghearele lungi, adaptate special pentru sapat. Este raspandit doar pe teritoriul Americilor, nefiind intalnit in tara noastra. Se cunosc aproape 21 de specii de armadillo existente, adaptate la diverse habitate. Nu sunt animale periculoase pentru oameni, atunci cand se simt amenintati, se incolacesc in forma sferica.
Semnele prezentei tatuului
Pentru a putea alege metoda optima de indepartare, se recomanda identificarea zonelor pe care tatuul le frecventeaza si a tipului de daune pe care il produce. Printre pagubele pe care le poate aduce unei anumite proprietati amintim:
Saparea gropilor in peluza/gazon;
Deteriorarea tevilor si a firelor subterane;
Saparea tunelurilor sub diferite structuri, trotuar, sub gramezile de resturi vegetale etc.
Crearea de fisuri/crapaturi in trotuare, alei sau in fundatiile cladirilor, ca urmare a sapatului.
Scoaterea din pamant a plantelor/rasadurilor;
Tatuul patrunde pe o anumita proprietate in cautare de hrana si de adapost, insa, intrucat majoritatea hranei pe care acestia o prefera se regaseste sub pamant, eliminara in totalitate a acesteia este aproape imposibila. Totusi, exista o serie de masuri ce se pot intrprinde, pentru ca spatiul respectiv sa nu-i atraga in mod special.
Printre masurile ce se pot aplica, amintim:
Indepartarea locurilor ce le pot oferi adapost, precum gramezile de lemne, anumite tufisuri si arbusti. Tatuul prefera sa isi faca vizuina in zonele acoperite, astfel, prin indepartarea acestora, tatuul va fi mai putin predispus sa patrunda in perimetrul respectiv.
Indepartarea fructelor cazute, care i-ar putea atrage.
Astfel, dupa ce ati observat obicieiurile tatuului, se recomanda alegerea metodei adecvate, in functie de situatie. Pentru ca indepartarea acestora sa aiba un grad de eficienta ridicat, cel mai indicat este sa fie utilizate metode multiple (repelenti, capcane).
Utilizarea capcanelor pentru tatu
Se recomanda utilizarea capcanelor atunci cand se doreste indepartarea unui tatu ce si-a gasit adapost pe o anumita proprietate. Utilizarea capcanelor este o metoda facila, daca acestea se amplaseaza in locul potrivit. Tatuul foloseste aceleasi trasee atunci cand sapa, de aceea, comportamentul lor este foarte previzibil.
Sfaturi generale privind amplasarea capcanelor:
Se recomanda amplasarea capcanei noaptea, in fata intrarii in vizuina.
Pozitionati capcana de-a lungul zidurilor sau a gardurilor, cat mai aproape de locul unde au provocat daune.
Este indicata crearea unui ‘’V’’ utilizand scanduri de lemn pentru a indruma tatuul spre intrarea in capcana.
Tatuul este un animal adept al anumitor obiceiuri, cu un vaz slab dezvoltat si care depinde de anumite trasee de deplasare specifice, care il ghideaza spre si dinspre vizuina. Astfel, este important sa incercati identificarea vizuinii si traseele de deplasarea din apropiere.
Printre locurile in care se pot amplasa capcanele amintim:
Deasupra intrarii in vizuina;
De-a lungul unui perete sau a unui gard, la o distanta mica fata de intrarea in vizuina;
Pe un traseu intens circulat, marcat de urmele lasate de acesta;
IN PLUS:
Daca nu se poate identifica vizuina tatuului, se recomanda amplasarea capcanei de-a lungul unui zid sau gard, in apropierea zonei in care au produs pagube.
PRODUSE RECOMANDATE:
Sunt special proiectate pentru capturarea tatuului, fara a-l rani, fiind de asemenea, reutilizabile. Acestea asigura capturi rapide, sigure, care vizeaza dimensiunea specifica a animalelor, apoi eliberarea acestora in siguranta.
Totodata, se pot utiliza si momeli in interiorul capcanei. Intrucat tatuul se hraneste rareori la suprafata, adesea nu se opteaza pentru folosirea acestora, pentru a nu atrage in capcana alte animale (de exemplu ratoni). Totusi, s-au obtinut rezultate bune cu momeli ce vizeaza preferintele specifice tatuului precum viermi, larve sau alimente putrede. De asemenea, este important de mentionat ca fiecare tatu este diferit de aceea, utilizarea unei momeli impreuna cu capcana va va ajuta sa determinati daca acestea sunt eficiente pentru populatia de tatu din zona respectiva. Pe langa alegerea unei momeli adecvate, un aspect important il reprezinta si pozitionarea acesteia in capcana, pentru o capturare eficienta.
Recomandari generale privind amplasarea capcanei:
Distanta dintre momeala si fiecare usa deschisa trebuie sa fie suficienta pentru a atrage tatuul in intregime in capcana.
Pentru a ajunge la momeala, este necesar ca tatuul sa actioneze declansatorul (sa paseasca pe placa de metal);
Se va amplasa in concordanta cu tipul capcanei (1 intrare sau 2 intrari);
In cazul capcanei cu o singura intrare, momeala se va amplasa catre capatul acesteia, chiar in spatele declansatorului, cat mai departe de peretii acesteia, pentru a impiedica ca tatuul sa ajunga la ea din exterior.
In cazul capcanelor cu doua intrari, momeala este indicat sa fie amplasata in spatele declansatorului sau poate fi pusa in pamant, chiar sub declansator/capcana sau se poate agata de partea superioara a capcanei.
IN PLUS:
Tatuul poate rasturna capcana in incercarea de a ajunge la momeala, de aceea, este indicata plasarea unei greutati sau a unei caramizi deasupra ei.
Este indicata amplasarea capcanelor pe o suprafata dreapta, plana.
In cazul in care sesizati ca au fost capturate alte animale, este indicat sa nu se mai utilizeze momeala si sa va asigurati ca pozitionarea acesteia este adecvata, in zonele in care tatuul isi desfasoara activitatea.
Este recomandat sa purtati manusi, pentru a evita sa transferati mirosul, intrucat orice urma de miros uman poate descuraja tatuul sa patrunda in capcana.
Amplasarea capcanei pentru tatu
Se recomanda amplasarea capcanei chiar inainte ca acestia sa iasa sa se hraneasca. In general, tatuul este un animal nocturn, dar in timpul iernii, in zonele cu climat mai rece, ies adesea si in timpul zilei. Respectati intotdeauna instructiunile specifice capcanei alese.
Monitorizarea capcanei
Un aspect cunoscut despre tatu este acela ca au tendinta sa scape din capcana dupa un anumit timp, sapand in partea de jos a acesteia sau alergand spre peretii capcanei. De aceea, dupa pozitionarea capcanei, este important sa fie monitorizata constant, pentru a nu lasa tatuul capturat o perioada indelungata de timp.
Tatu – Capturare
Dupa ce tatuul a fost capturat, se recomanda utilizarea manusilor de protectie, atunci cand se va manipula capcana, fiind indicat ca aceasta sa fie tinuta la o distanta mai mare de corp, pentru a evita contactul direct cu animalul. Mutarea acestuia in alta zona se va face respectand prevederile legale in vigoare.
De regula, este indicata alegerea unui mediu umed, impadurit, in apropierea unui parau sau a unui rau. Atunci cand veti elibera tatuul, este recomandat sa va indepartati de usa capcanei, permitand astfel acestuia sa iasa incet. In plus, este indicat sa verificati daca vechea vizuina a tatuului este goala, apoi, aceasta poate fi umpluta cu pietris pentru a impidica ca alte animale sa o foloseasca pentru adapost.
Utilizarea repelentilor pentru tatu
Pentru a tine tatuul la distanta de proprietate, se recomanda utilizarea produselor cu actiune repelenta. Astfel, dupa identificarea zonelor in care acesta a produs pagube si determinarea obiceiurilor pe care le are in curte, se recomanda utilizarea unui repelent adecvat cerintelor dumneavoastra. In general sunt 3 modalitati pentru indepartarea acestora:
Stricarea surselor de hrana subterane;
Crearea unui miros neplacut in vizuinile acestora;
Prin speriarea acestora utilizand diferite tactici;
Pe langa aplicarea periodica a repelentilor, sunt foarte importante si anumite masuri, pentru ca spatiul respectiv sa nu ii atraga in mod special. Respectiv, indepartarea gramezilor cu resturi vegetale/lemne, a tufisurilor, a fructelor cazute etc.
In functie de produs, repelentii pot fi lichizi, sub forma de granule sau pulbere. Acestia se vor aplica/utiliza in conformitate cu recomandarile producatorului.
PRODUSE RECOMANDATE:
Se pot regasi sub forma de pulbere, granule sau pot fi lichizi. Acestia au in componenta lor anumite substante iritante pentru tatu, ce au rolul de a-i indeparta din perimetrul ce se doreste protejat.
In concluzie, in functie de situatie, atunci cand se opteaza pentru indepartarea/alungarea unui tatu, este indicat sa fie alese metodele optime, in conformitate cu prevederile legale, fara a-i vatama. Totodata este indicat sa se intreprinda anumite masuri (strangerea resturilor vegetale, instalarea gardurilor de protectie) pentru ca spatiul respectiv sa nu ii atraga in mod special si sa nu faciliteze reintoarcerea acestora.
Iepurii sunt mamifere de talie mica spre medie, ce apartin familiei Leporidae. Adesea acestia patrund in gradinile si livezile oamenilor, in cautare de hrana sau adapost (in magazii). Astfel, cand ne referim la iepuri, acestia se vor mentine departe de gospodarie sau de spatiul ce se doreste a fi protejat, printr-o serie de metode sigure, fara a-i vatama in vreun fel.
Semnele prezentei iepurilor
Pentru a putea alege metoda cea mai adecvata de indepartare a iepurilor, se recomanda identificarea zonelor pe care acestea obisnuiesc sa le frecventeze, precum si a tipului de daune pe care le produc in gradini/livezi. In cazul iepurilor, pagubele difera in functie de sezon.
Primavara/Vara:
Mananca iarba, trifoi, lucerna;
Pot provoca pagube culturilor de fasole, mazare, varza si salata verde;
Rod rasadurile tinere;
Pot sustrage flori din gradina;
Toamna/Iarna:
Pot roade scoarta pomilor tineri;
Ocupa vizuinile animalelor;
Pot roade plantele si arbustii lemnosi;
Rup ramurile;
In general, iepurii prefera zonele ce prezinta iarba inalta, diverse resturi vegetale si plante cu o crestere luxurianta, ce le ofera astfel adapost si protectie. De aceea, prin intreprinderea anumitor masuri, spatiul respectiv va deveni mai putin primitor pentru iepuri si nu ii va atrage in mod special.
Printre masurile ce se pot aplica, amintim:
Tunderea gazonului/ierbii in mod regulat;
Greblarea frunzelor;
Taierea/tunderea vegetatiei abundente;
Curatarea/indepartarea gramezilor de resturi vegetale, lemne etc.
Identificarea, apoi umplerea cu pietris a vizuinelor abandonate de pe proprietatea/curtea respectiva, intrucat iepurii le pot utiliza, mai ales atunci cand este frig sau ploaie.
Astfel, dupa ce ati observat zonele in care iepurii au provocat pagube, precum si perioada in care acestea apar, se recomanda alegerea metodei optime de indepartare, in functie de situatie. Alegerea metodei adecvate este influentata de numarul iepurilor din perimetrul respectiv si chiar de sezonul in care apar.
Intrucat iepurii pot fi prezenti o perioada mai indelungata de timp intr-un anumit spatiu, pentru ca indepartarea/alungarea acestora sa aiba un grad de eficienta ridicat pe termen lung, cel mai indicat este sa fie utilizate metode multiple. Pentru controlul iepurilor se pot utiliza capcane, repelenti, precum si tunuri specifice (in cazul livezilor, terenurilor agricole).
Utilizarea capcanelor
Se recomanda utilizarea capcanelor pentru capturarea iepurilor de pe o proprietate, daca acestia sunt prezenti intr-un numar redus sau in timpul iernii, cand sursele de mancare sunt limitate si momeala din interiorul capcanei ii atrage si mai mult.
Utilizarea capcanelor reprezinta o metoda destul de facila si presupune:
Amplasarea acestora in zonele in care ati sesizat prezenta celor mai multe daune;
Utilizarea momelilor adecvate;
Pregatirea efectiva a capcanei pentru capturare si monitorizarea constanta a acesteia. Relocarea iepurilor capturati se va face conform prevederilor legale in vigoare.
Pentru o capturare eficienta, capcanele se vor amplasa in locurile in care iepurii isi desfasoara cel mai mult activitatea sau unde sunt prezente cele mai multe pagube. Adesea, iepurii petrec cel mai mult timp in spatii de tranzitie, unde terenurile adapostite se intalnesc cu cele deschise. Printre astfel de spatii amintim: gardurile vii, arbustii, zona gardurilor, tufisuri, gramezi de lemne/resturi vegetale, In zonele cu vegetatie/iarba inalta.
In plus:
Doar in cazuri rare iepurii parcurg distante lungi pe un teren deschis, astfel, se recomanda evitarea amplasarii capcanelor intr-o zona indepartata, in care iepurii ar trebui sa parcurga o distanta considerabila pana la aceasta.
In cazul identificarii unei vizuini de iepuri, capcana se va amplasa la cativa metri distanta de intrare.
CAPCANE RECOMANDATE:
Sunt special proiectate pentru capturarea iepurilor, fara a-i rani, fiind de asemenea, reutilizabile. Acestea asigura capturi rapide, sigure, care vizeaza dimensiunea specifica a animalelor, apoi eliberarea acestora in siguranta.
Totodata, se vor utiliza si momeli in interiorul capcanei. Iepurii sunt ierbivori si se hranesc in special cu iarba, difermaite frunze verzi, radacinoase si unele fructe. Astfel, se pot utiIiza: mere, morcovi, salata verde etc.
In plus:
In lunile calduroase, atunci cand sursele de hrana sunt variate, se pot utiliza fructe si legume precum merele si morcovii.
In lunile de iarna, este indicat sa evitati utilizarea momelilor ce au un continut ridicat de apa, care sunt predispuse astfel la inghet. Se recomanda utilizarea merelor deshidratate sau a lucernei uscate.
Dupa alegerea momelii, un pas important il reprezinta si pozitionarea acesteia in interiorul capcanei.
Amplasarea corecta a momelii asigura:
atragerea completa a iepurelui in capcana;
declansarea rapida a capcanei in momentul patrunderii animalului;
se va amplasa in concordanta cu tipul capcanei (1 intrare sau 2 intrari);
In cazul capcanei cu o singura intrare, momeala se va amplasa catre capatul acesteia, chiar in spatele declansatorului, cat mai departe de peretii capcanei, pentru a impiedica ca iepurii sa ajunga la ea din exterior.
In cazul capcanelor cu doua intrari, momeala este indicat sa fie amplasata in mijlocul acesteia, pentru a incuraja iepurii sa actioneze declansatorul.
Este recomandat sa purtati manusi, pentru a evita sa transferati mirosul, intrucat orice urma de miros uman poate descuraja iepurele sa patrunda in capcana.
PRODUSE RECOMANDATE:
Amplasarea capcanelor
Se vor amplasa respectand intocmai recomandarile producatorului, in functie de produsul ales. Totodata, se vor pozitiona in zonele in care se observa cele mai multe pagube provocate de iepuri, insa pe o suprafata dreapta, plana.
Inainte de utilizarea unei capcane, asigurati-va ca intelegeti si respectati prevederile legale ce reglementeaza capturarea animalelor utilizand capcane;
Nu se recomanda pastrarea iepurilor salbatici ca si animale de companie, intrucat pot fi purtatori de diverse boli transmisibile oamenilor sau celorlalte animale de companie;
Monitorizarea capcanei
Dupa pozitionarea capcanei, este important sa fie monitorizata cu atentie, pentru a putea observa iepurele de indata ce a fost capturat. Iepurii pot deveni rapid infometati daca sunt neglijati in interiorul capcanei, de aceea trebuie eliberati cat mai repede cu putinta.
Iepuri – Capturare
Dupa ce iepurele este capturat, se recomanda utilizarea manusilor de protectie, atunci cand se va manipula capcana, pentru a preveni astfel riscul de a fi muscat, precum si de a contacta vreo boala. Relocarea ulterioara a iepurilor capturati se va face la o anumita distanta, conform prevederilor legale in vigoare. Dupa eliberarea acestuia, este indicata dezinfectia capcanei pentru indepartarea oricarui miros uman, precum si pentru a preveni riscul de a raspandi vreo boala.
Utilizarea repelentilor
Pentru a tine iepurii la distanta de proprietate, se recomanda utilizarea produselor cu actiune repelenta. Astfel, dupa identificarea zonelor in care acestia au produs pagube si determinarea obiceiurilor pe care le au intr-un spatiu, se recomanda utilizarea unui repelent adecvat cerintelor dumneavoastra. Este important sa nu va focusati doar pe zonele afectate, ci sa fie luate masuri preventive pentru a va asigura ca tot perimetrul este protejat. Iepurii se adapteaza rapid schimbarilor de mediu si odata ce sunt indepartati dintr-o anumita zona, se vor indrepta catre cele neprotejate.
Pe langa aplicarea periodica a repelentilor, sunt foarte importante si anumite masuri, pentru ca spatiul respectiv sa nu reprezinte un mediu propice pentru iepuri in mod special. Respectiv, se va tunde iarba/gazonul periodic, se vor curata resturile vegetale, grebla frunzele, taia/tunde vegetatia abundenta etc.
In functie de produs, repelentii pot fi lichizi, sub forma de granule sau pulbere. Acestia se vor aplica/utiliza in conformitate cu recomandarile producatorului.
REPELENTI RECOMANDATI PENTRU IEPURI:
Se pot regasi sub forma de pulbere, granule sau pot fi lichizi. Acestia au in componenta lor anumite substante iritante pentru iepuri ce au rolul de a-i indeparta din perimetrul ce se doreste protejat.
Utilizarea tunurilor pentru iepuri
Sunt echipamente ce emit zgomote puternice (de explozie), utilizate pentru indepartarea in siguranta si a iepurilor din culturile agricole, ferme si alte spatii deschise. De regula, tunul este alimentat de o butelie cu gaz si functioneaza pe baza unui motor piezoelectric, fiind independent de orice sursa de energie. In functie de tipul aparatului, intervalul si frecventa detonarilor se pot programa sau sunt prestabilite.
TUNURI RECOMANDATE PENTRU IEPURI:
Tunurile sunt dispozitive ce actioneaza prin intimidarea si indepartarea iepurilor dintr-o anumita zona. Deoarece sunetele produse de acestea sunt mai puternice, sunt destinate spatiilor deschise. Functioneaza pe baza unui motor alimentat cu gaz.
In concluzie, in functie de situatie (spatiu), atunci cand se opteaza pentru indepartarea/alungarea iepurilor, este indicat sa fie alese metodele optime (capcane, repelenti, tunuri etc.), fara a-i vatama sau a le produce vreun rau. Totodata, se recomanda si intreprinderea masurilor mentionate, pentru ca zona respectiva sa nu ii atraga in mod special.
Ratonii (Procyon lotor) sunt mamifere de dimensiune medie, originari din padurile Americii de Nord. Acestia se identifica dupa culoarea gri a blanii si detaliile albe si negre din jurul ochilor si de pe coada. Nu sunt intalniti in mod natural in tara noastra, insa pe continentul American sunt foarte numerosi. Acestia patrund adesea in asezarile oamenilor, in cautare de hrana si adapost. Astfel, cand ne referim la ratoni, se impun anumite masuri pentru a preveni accesul lor in locuinte si pentru a-i indeparta, fara a-i vatama.
Semnele prezentei ratonilor
Pentru a putea alege metoda optima de indepartare a ratonilor, se recomanda identificarea zonelor pe care acestia le frecventeaza si a tipului de daune pe care le produc. Printre pagubele pe care le le pot aduce ratonii unei anumite proprietati amintim:
Patrunderea in locuinte, cu precadere in pod;
Consumarea diferitelor plante de cultura;
Hranirea cu pestii din iaz;
Imprastierea gunoiului;
Adapostirea sub veranda;
Ratonii patrund pe anumita proprietate in cautarea hranei. Astfel, este important sa se intreprinda si o serie de masuri, pentru ca spatiul respectiv sa nu-i atraga in mod special si indepartarea/alungarea lor sa se realizeze in mod eficient.
Printre masurile ce se pot aplica, amintim:
Strangerea gunoiului si pastrarea acestuia in containere sigilate;
Adunarea fructelor, nucilor, a hranei pentru pasari, ce au cazut pe sol;
Strangerea/curatarea resturilor de mancare, bauturi sau resturile ramase in urma hranirii animalelor de companie.
Astfel, dupa ce ati observat obicieiurile ratonilor, zonele in care au provocat pagube, se recomanda alegerea metodei adecvate, in functie de situatie. Pentru ca indepartarea/alungarea acestora sa aiba un grad de eficienta ridicat, cel mai indicat este sa fie utilizate metode multiple (repelenti, capcane).
Utilizarea capcanelor pentru ratoni
Se recomanda utilizarea capcanelor atunci cand se doreste indepartarea unui raton ce si-a gasit adapost pe o anumita proprietate.
Utilizarea capcanelor reprezinta o metoda destul de facila si presupune:
Pozitionarea corecta a acestora, utilizandu-se manusi;
Utilizarea momelilor potrivite;
Amplasarea capcanei si monitorizarea constanta, fiind important sa nu lasati ratonul sa ramana in interiorul acesteia o perioada indelungata de timp.
Pentru o capturare eficienta, capcanele se vor amplasa in locurile in care ratonii au produs cele mai multe pagube sau in zonele unde ar putea trai. In general, ratonii prefera locurile adapostite. Printre astfel de locuri amintim:
podul unei case
verande;
magazii;
de-a lungul zidurilor;
in zona gardurilor;
scorburile arborilor;
sub anumite constructii/structuri;
PRODUSE RECOMANDATE:
Sunt special proiectate pentru capturarea ratonilor, fara a-i rani, fiind de asemenea, reutilizabile. Acestea asigura capturi rapide, sigure, care vizeaza dimensiunea specifica a animalelor, apoi eliberarea acestora in siguranta.
Totodata, se vor utiliza si momeli in interiorul capcanei. Ratonii consuma o gama larga de alimente, insa, le prefera pe cele bogate in grasimi si zahar. Alimentele cu un continut ridicat in zaharuri sunt cele mai indicate pentru utilizarea in interiorul capcanelor, deoarece vor atrage cu precadere doar ratonii, nu si alte tipuri de animale. Astfel, se pot utiIiza: bezele, felii de pepene, porumb dulce, legume acoperite cu miere sau zahar, peste (proaspat, afumat sau la conserva) etc. Pe langa alegerea unei momeli adecvate, un aspect important il reprezinta si pozitionarea acesteia in capcana, pentru o capturare eficienta.
Amplasarea corecta a momelii pentru ratoni asigura:
atragerea completa a ratonului in capcana – atat corpul cat si coada;
declansarea rapida a capcanei in momentul patrunderii animalului;
se va amplasa in concordanta cu tipul capcanei (1 intrare sau 2 intrari);
In cazul capcanei cu o singura intrare, momeala se va amplasa catre capatul acesteia, chiar in spatele declansatorului, cat mai departe de peretii acesteia, pentru a impiedica ca ratonii sa ajunga la ea din exterior.
In cazul capcanelor cu doua intrari, momeala este indicat sa fie amplasata in spatele declansatorului sau poate fi pusa in pamant, chiar sub declansator/capcana sau se poate agata de partea superioara a capcanei.
IN PLUS:
Ratonii pot rasturna capcana in incercarea de a ajunge la momeala, de aceea, este indicata plasarea unei greutati sau a unei caramizi deasupra ei.
Este indicata amplasarea capcanelor pe o suprafata dreapta, plana.
Este recomandat sa purtati manusi, pentru a evita sa transferati mirosul, intrucat orice urma de miros uman poate descuraja ratonul sa patrunda in capcana.
PRODUSE RECOMANDATE:
Amplasarea capcanei
Se va amplasa cu grija in pozitie deschisa, respectand intocmai instructiunile mentionate de catre producator, in functie de capcana aleasa.
Inainte de utilizarea unei capcane, asigurati-va ca intelegeti si respectati prevederile legale ce reglementeaza capturarea animalelor (ratoni) utilizand capcane;
Inainte de amplasarea capcanei, indepartati potentialele surse de hrana si sigilati containerele de gunoi, pentru ca ratonii sa prezinte un interes sporit fata de momeala respectiva;
Monitorizarea capcanei
Dupa pozitionarea capcanei, este important sa fie monitorizata cu atentie, pentru a putea observa ratonul, de indata ce a fost capturat. Capturarea unui raton este un proces ce poate dura cateva minute sau cateva zile, insa, odata ce au fost prinsi in capcana, ratonii pot deveni rapid agitati, de aceea trebuie eliberati cat mai repede cu putinta. Niciodata nu se va lasa un raton capturat o perioada indelungata de timp.
Ratoni – Capturare
Dupa ce ratonul a fost capturat, se recomanda utilizarea manusilor de protectie, atunci cand se va manipula capcana, fiind indicat ca aceasta sa fie tinuta la o distanta mai mare de corp. Totodata, pentru a-l mentine calm, este indicata acoperirea capcanei cu o patura. Relocarea ulterioara a ratonului se va face la o anumita distanta, conform prevederilor legale in vigoare.
Utilizarea repelentilor
Pentru a tine ratonii la distanta de proprietate, se recomanda utilizarea produselor cu actiune repelenta. Astfel, dupa identificarea zonelor in care acestia au produs pagube si determinarea obiceiurilor pe care le au in curte, se recomanda utilizarea unui repelent adecvat cerintelor dumneavoastra.
Pe langa aplicarea periodica a repelentilor, sunt foarte importante si anumite masuri, pentru ca spatiul respectiv sa nu ii atraga in mod special. Respectiv, se recomada indepartarea surselor de hrana/apa, repararea gardurilor/portilor (astfel incat sa nu aiba o cale de acces), spalarea cosurilor de gunoi, inchiderea ferestrelor, strangerea gunoiului etc.
In functie de produs, repelentii pot fi lichizi, sub forma de granule sau pulbere. Acestia se vor aplica/utiliza in conformitate cu recomandarile producatorului.
PRODUSE RECOMANDATE:
Se pot regasi sub forma de pulbere, granule sau pot fi lichizi. Acestia au in componenta lor anumite substante iritante pentru ratoni, ce au rolul de a-i indeparta din perimetrul ce se doreste protejat.
In concluzie, in functie de situatie, atunci cand se opteaza pentru indepartarea/alungarea ratonilor, este indicat sa fie alese metodele optime (capcane, repelenti), in conformitate cu prevederile legale, fara a-i vatama.
Oferim serviciul de inchiriere echipamente profesionale de pulverizare pentru tratamentele de dezinsectie sau dezinfectie. Punem la dispozitia partenerilor nostri din toata tara termonebuilizatoare, generatoare ULV, capcane de monitorizare cu CO2pentru plosnite si unitati termice. In dorinta de a garanta un serviciu premium, va putem asista telefonic in utilizarea si intretinerea acestor echipamente.
Informatii despre echipamentele ce se pot inchiria:
Termonebulizatorul este un echipament utilizat in special la tratamentele de dezinsectie, dar si la cele de dezinfectie. Mai este cunoscut si ca fogger sau generator de ceata calda. Functioneaza cu benzina (fara amestec) si consuma de la 0.5 – 3 litri / ora, in functie de model. Termonebulizatorul formeaza cele mai mici particule de lucru, de ordinul micronilor, efectul de soc al acestui tip de pulverizare fiind foarte mare.
Generatoarele ULV (Ultra Low Volume) de purtat in mana sau nebulizatoarele sunt aparate ce pulverizeaza solutia de lucru sub forma de ceata rece (o particula foarte fina), cu ajutorul unui motor electric. Avantajul particulei foarte fine este ca patrunde mai bine prin toate spatiile in care se pot ascunde daunatorii, spre deosebire de tratamentele aplicate prin pulverizare.
Capcanele de monitorizare cu CO2simuleaza activitatea corpului uman, emanand caldura si dioxid de carbon,plosnitele fiind atrase, iar apoi vor fi capturate de capcana adeziva. In acest mod puteti detecta infestarea cu plosnite sau puteti verifica eficacitatea unui tratament.
Unitatile termice sunt aparate sunt echipamente ce se utilizeaza in combtaerea plosnitelor de pat. Nivelul de temperatura atins de echipamente este intre 50 si 70 grade, plosnitele sufera un soc termecsi nu pot scapa prin conducta de incalzire in timp ce este pornita.
Raticidele sunt substante chimice folosite pentru a controla sau a eradica populatiile de rozatoare, cum ar fi sobolanii si soarecii. Acestea sunt utilizate in special in scopuri de gestionare a daunatorilor in agricultura, industrie, depozite, locuinte si alte locuri unde infestarile cu rozatoare pot cauza daune materiale sau prezinta riscuri pentru sanatatea umana.
Exista numeroase substante active inregistrate ca rodenticide, grupate in functie de modul lor de actiune. Multe dintre acestea inhiba coagularea normala a sangelui, cum ar fi bromadiolone, difenacoum, brodifacoum si warfarina. In paralel, exista si rodenticide care nu sunt anticoagulante cum ar fi fosfura de zinc care odata ingerata, in contact cu sucul gastric, emana un gaz toxic.
Anticoagulantele actioneaza prin blocarea asimilarii vitaminei K1, unul dintre cei 12 „factori de coagulare a sangelui” la vertebrate. Dupa ce un rozator a ingerat o doza letala de otrava, apare o perioada de decalaj, in timpul careia vitamina K1 prezenta in organism este epuizata. Acest interval dureaza in mod obisnuit trei-patru zile, dupa care sangele nu mai poate coagula, provocand o hemoragie interna care, in cele din urma, duce la moartea rozatorului. Avantajul major al acestei perioade de decalaj consta in faptul ca rozatoarele nu asociaza niciodata hrana pe care au consumat-o cu simptomele otravirii prin care trec. Acest lucru inseamna ca este posibil sa se obtina un control de 100% asupra populatiei, deoarece rozatoarele vor continua sa se hraneasca cu momeala fara sa stie ca aceasta ii va duce la moarte.
Raticidele pot fi disponibile in diverse forme: peleti, pasta si cuburi cerate de diferite dimensiuni. Alegerea si utilizarea tipului de raticid depind de locul in care se doreste efectuarea tratamentului. Daca tratamentul se desfasoara in exterior, se recomanda utilizarea statiilor de intoxicare pentru a proteja si mentine raticidele in cea mai buna conditie posibila. In plus, in zonele cu umiditate excesiva, cele mai eficiente raticide sunt cele care contin parafina (au o textura cerata).
Concentratia acestor substante chimice poate varia, fiind unele cu o concentratie de 50 ppm in momeala, in timp ce altele pot contine 25 ppm. Dozele letale pot varia in functie de mai multi factori, cum ar fi greutatea animalului, varsta, sanatatea generala si sensibilitatea la substanta respectiva.
Cate grame de momeala trebuie folosite pentru a furniza o doza letala LD25 si LD50 la 1kg de greutate corporala:
Bromadiolone
Difenacum
Brodifacoum
Flocoumafen
Warfarina
2% fosfura de zinc
Doze letale
25 ppm
50 ppm
25 ppm
50 ppm
25 ppm
50 ppm
25 ppm
50 ppm
250 ppm
–
Iepure
10.0
20.0
20.0
40.0
2.9
5.8
7.0
14.0
3200.0
–
Porc
30.0
60.0
800.0
1600.0
5.0
10.0
–
–
4.0
1
Caine
100.0
200.0
500.0
1000.0
2.5
5.0
1.5
1.5
80.0
1
Pisica
250.0
500.0
1000.0
2000.0
250.0
500.0
–
–
40.0
1
Pui
500.0
1000.0
500.0
1000.0
100.0
200.0
–
–
4000.0
Cate grame de momeala trebuie folosite pentru a furniza o doza LD25 si LD50 la speciile cu greutatea corporala data