Inainte de a intra in detalii mai amanuntite, va prezentam categoriile de Insecticide:
- Insecticidele Organofosforice - Aceste pesticide afectează sistemul nervos prin perturbarea enzimei care regleaza acetilcolina, un neurotransmitator. Ele au fost elaborate la începutul secolului al 19-lea, dar efectele lor asupra insectelor (care sunt similare cu efectele lor asupra omului) au fost descoperite abia în 1932, unele sunt foarte toxice (au fost folosite in cel de-al Doilea Razboi Mondial ca arme chimice). Cu toate acestea, de obicei nu sunt persistente în mediu.
- Insecticidele Carbamati - afectează sistemul nervos prin intreruperea enzimei care regleaza acetilcolinea, un neurotransmitator. Efectele enzimei sunt de obicei reversibile. Există mai multe subgrupuri în cadrul carbamatii.
- Insecticidele Organoclorurati - au fost utilizate în mod obișnuit în trecut, dar mulțe au fost eliminate de pe piață din cauza efectelor pe care le au asupra sanatatii și a efectelor asupra mediului, persistenței acestora si efectului cumulativ al acestora asupra organismului uman.(de exemplu, DDT și clorodan).
- Insecticidele Piretroide - s-au dezvoltat ca o versiune sintetică a piretrinei naturale, care se găsește în crizanteme. Acestea au fost modificate pentru a crește stabilitatea lor în mediul înconjurător. Unele piretroide sintetice sunt toxice pentru sistemul nervos.
- Insecticidele Piretrine - reprezinta o pereche de compuși organici naturali derivați în mod normal de Chrysanthemum cinerariifolium, acestia au o activitate insecticidă puternică. Piretrinele sunt neurotoxine care ataca sistemul nervos al tuturor insectelor. Atunci când cantitatile prezente nu sunt suficient de mari, acestea au un efect repelent asupra insectelor. Piretrinele sunt înlocuite treptat de organofosfați și organochloride ca pesticidul de prima alegere. Ele nu sunt persistente, fiind biodegradabile, și se descompun la expunerea la lumina sau oxigen. Structura chimică a piretrinelor a inspirat fabricarea unei varietăți de insecticide piretroide sintetice.
![insecticide organofosforice]()
Detaliile despre Insecticidele Organofosforice:
Substantele active ce se incadreaza in grupa organofosforicelor sunt: Acephate, Azamethiphos, Azinphos ethyl, Azinphos methyl, Bromophos, Bromophos ethyl, Cadusofos, Carbophenythion, Chlormephos, Chlorphoxim, Chlorpyrifos, Chlorpyrifos-methyl, Chlorthiophos, Chlorvinohos, Coumaphos, Crotoxyphos, Crufomate, Cyanofenphos, Cyanophos, Demephron -O si -S, Demeton -O si -S, Demeton-S-methyl, Demeton-S-methylsulphon, Dialifos, Diazinon, Dichlofenthion, Dichlorvos Dicrotophos, Dimefox, Dimethoate, Dioxabenzophos, Dioxathion, Disulfoton, Ditalmifos, Edifenphos, EPBP, EPN, ESP, Ethion, Ethopropos, Etrimfos, Famphur, Fenamiphos, Fenchlorphos, Fenitrothion, Fensulfothion, Fenthion, Fonofos, Formothion, Fosmethilan, Heptenophos, Isazofos, Isofenphos, Isothioate, Isoxathion, Jodfenphos, Leptophos, Malathion, Menazon, Mephosfolan, Methacrifos, Methamidophos, Methidathion, Mevinphos, Monocrotophos, Naled Omethoate, Oxydemeton-methyl, Parathion, Parathion-Methyl, Phenthoate, Phorate, Phosalone, Phosmet, Phosphamidon, Phospholan, Phoxim, Pirimiphos-ethyl, Pirimiphos-Methyl, Profenofos, Propaphos, Propetamphos, Prothiofos, Prothoate, Pyraclofos, Pyridaphenthion, Quinlphos, Schradan, Sulfotep, Sulprofos, Temephos, TEPP, Terbufos, Tetrachlorvinphos, Thiometon, Thionazin, Triazophos, Trichlorfon, Vamidothion
Insecticidele organofosforice sunt substanțe chimice folosite pentru dezinsectia impotriva mai multor tipuri de insecte. In Statele Unite ale Americii aceste substanțe chimice reprezintă o mare parte din toate insecticide utilizate in prezent, inclusiv cele utilizate la culturile alimentare. Utilizarea insecticidelor organofosforice la domiciliu a fost eliminata. Anumite insecticide organofosforice (de exemplu, malation, naled) sunt utilizate pentru controlul țânțarilor si mustelor, in cazul dezinsectiilor urbane.
Cum se expun oamenii insecticidelor Organofosforice:
Oamenii sunt expusi la insecticide organo-fosforice prin consumul de alimente tratate cu aceste produse chimice. Expunerea poate avea loc, de asemenea, si prin contactul mână-gura cu suprafetele contaminate cu aceste insecticide. Expuneri mai puțin frecvente includ inhalarea insecticidelor sau absorbtia lor prin piele. Lucrătorii agricoli, gradinarii, florarii, aplicatorii de pesticide și producătorii acestor insecticide pot avea o expunere mai mare decat populatia generala.
Odată ce intră în organism, aproximativ 75% dintre insecticide organofosforice utilizate în SUA sunt convertite în produse de descompunere numite metaboliți dialchil fosfati. Acesti metaboliți nu sunt considerati toxici, dar indică o expunere la insecticide organofosforice.
Cum influenteaza insecticidele organo-fosforice sanatatea:
O expunere bruscă la cantități mari de insecticide organofosforice poate duce la probleme de sanatate, simptomele includ: greata, varsaturi, batai neregulate ale inimii (sau batai lente), dificultăți de respirație sau senzație de apăsare pe piept, salivație, slăbiciune, paralizie și convulsii.
Când oamenii sunt expusi pe o lungă perioadă de timp, la cantitati mai mici ale acestor pesticide, se pot simti obositi, slabiti, iritabili, deprimati sau pot avea probleme cu memoria.
Insecticide organofosforice (concentratia la nivelul populatiei) – Metaboliți Dialchil fosfatui în cazul Populatiei din SUA:
În al patrulea raport național privind expunerea umană la produse chimice de mediu, oamenii de stiinta ai CDC (Centre for Disease Control) au măsurat șase metaboliți dialchilfosfati în cel puțin 1903 participanți cu vârste cuprinse între 6 si 59 de ani, care au luat parte la “Ancheata de Examinare Nationala de Sanatate si Nutritie” (NHANES) in perioada 2003-2004. Perioadele anterioare sondajului din 1999-2000 și 2001-2002 sunt de asemenea incluse în al patrulea raport. Prin măsurarea dialchil metaboliți fosfati în urină, oamenii de stiinta pot estima cantitățile de pesticide organofosforice cu care au intrat in contact subiectii acestui studiu.
În al patrulea raport, gradele de expunere sunt similare cu cele din perioadele anterioare sondajului, mai mici decât cele constatate studii din alte țări și mult mai mici decât cele observate la muncitorii care au folosit insecticide organofosforice.
Găsirea de cantități măsurabile de metaboliți dialchil fosfati în urină nu înseamnă că nivelurile de dialchil metaboliți fosfati provoca un efect negativ asupra sănătății. Studiile de biomonitorizare de dialchil metaboliți fosfati pot oferi medicilor si oficiali din domeniul sanatatii publice valori de referință, astfel încât acestia să poată stabili numarul de persoane care au fost expuse la niveluri mai ridicate de pesticide organofosforice, decat populația generală. Datele biomonitorizarilor pot ajuta, de asemenea, oamenii de stiinta sa planuiasca și sa desfășoare activități de cercetare privind efectele expunerii asupra sănătatii.
The post Insecticide Organofosforice appeared first on Blog | PestControl Expert.