Datorita eficacitatii sale asupra unui numar mare de daunatori, fipronil este utilizat ca ingredient activ in produsele de control al puricilor pentru animale de companie si capcane de domiciliu, precum si controlul daunatorilor in camp, pentru porumb, terenuri de golf si gazon comercial. Utilizarea pe scara larga face ca efectele sale specifice sa fie subiectul unei atentii considerabile. Aceasta include observatii in curs de desfasurare cu privire la posibile efecte negative asupra oamenilor sau asupra ecosistemelor, precum si monitorizarea dezvoltarii rezistentei.
Fipronil este sau a fost utilizat in insecticide sub denumirea comerciala:
Regent, se utilizeaza impotriva daunatorilor majori de lepidoptere (molii, fluturi etc.) si orthopteran (lacuste etc.) pe o gama larga de culturi de camp si horticol si impotriva larvelor de coleoptere (gandaci) in soluri. In 1999, 400.000 de hectare au fost tratate cu Regent. A devenit principalul produs importat in domeniul insecticidelor de orez, a doua cea mai mare piata de protectie a culturilor dupa bumbac in China.
- Goliath gel si Nexa, folosit pentru controlul gandacilor si a furnicilor, inclusiv in Statele Unite.
- Chipco Choice, folosit de asemenea impotriva daunătorilor de porumb din camp, a terenurilor de golf si a ingrijirii comerciale a gazonului.
- Adonis pentru controlul lacustelor in Madagascar si Kazahstan.
Termidor, Ultrathor si Taur in Africa si Australia, fipronil controleaza eficient daunatorii de termite si s-a dovedit a fi eficient in studiile pe teren in aceste tari. Termidor a fost aprobat pentru utilizare impotriva furnicii nebune Rasberry in zona Houston, Texas, in cadrul unei "scutiri de criza" speciale de la Departamentul de Agricultura din Texas si de Agentia pentru Protectia Mediului. Substanta activa Fipronil este aprobata numai pentru a fi folosita in zonele din Texas care se confrunta cu "infestatii confirmate" ale speciei de furnici nou descoperite.
- Combat Ant-Rid, Radiate și Termidor in Australia
- TopSpot Frontline, Fiproguard, Flevox și PetArmor, in Regatul Unit. A fost acordata o aprobare provizorie pe o perioada de cinci ani pentru utilizarea fipronil ca insecticid de igiena publica. Utilizat impreuna cu S-metopren in versiunile "Plus" ale acestor produse; aceste tratamente sunt folosite in combaterea infestatiilor cu capușe si purici la caini si pisici.
- diverse, in Noua Zeelanda. Fipronilul a fost utilizat in studii pentru a controla viespi (Vespula spp.), care reprezinta o amenintare la adresa biodiversitatii indigene.
Aplicatiile clinice ale fipronilului
A fost descoperit in 1987 si a fost dezvoltat initial pentru utilizarea in combaterea daunatorilor in agricultura si sanatate publica. La caini si pisici, fipronil este disponibil sub forma de pulverizare cu volum mare sau cu un volum redus, cu activitate impotriva capuselor, puricilor si acarienilor. Parul cazut de pe caini timp de pana la 2 saptamani dupa tratamentul local pastreaza suficient fipronil pentru a ucide acarienii de praf (Dermatophagoides spp) care intra in contact. Exista, de asemenea, unele dovezi ca viteza de ucidere a capuselor poate fi suficienta pentru a reduce sau preveni transmiterea unui numar de agenti de boala, incluzand Ehrlichia canis, Borrelia burgdorferi si Anaplasma phagocytophilum.
Mecanismul toxicitatii la fipronil
Mecanismul de actiune este mai bine inteles la insecte decat la mamifere. La insecte, fipronil sau metabolitul sau major (fipronil sulfona) se leaga necompetitiv de canalele de clorura GABAA, blocand astfel actiunea inhibitoare a GABAA in SNC. Acest lucru duce la hiperexcitarea la
doze mici, la paralizie si la moarte la doze mai mari. Fipronil prezinta o toxicitate selectiva de peste 500 ori la insecte fata de mamifere, in primul rand datorita diferentelor de afinitate in legarea receptorilor intre receptorii insectelor si cei ai mamiferelor. Cu alte cuvinte, fipronil se leaga mai strans de receptorii GABAA la insecte decat la mamifere. Fipronil este mai selectiv la acest receptor prin subunitatea β3 la insecte decat la mamifere. Aceasta selectivitate este mai putin pronuntata cu metabolitii de fipronil (sulfona si desulfinil). Trebuie subliniat faptul ca fipronil sulfona se formeaza rapid la oameni si animale experimentale, iar sulfona de fipronil poate persista mult mai mult decat fipronil; prin urmare, efectele toxicologice sunt, de asemenea, probabil datorita metabolitului sulfonic. Toxicitatea unui alt metabolit, fipronil desulfinil, este similara calitativ cu cea a fipronil, dar curba doza-efect pentru efectele neurotoxice pare să fie mai pronuntată pentru fipronil desulfinil. De asemenea, fipronil desulfinil pare sa aiba o afinitate mult mai mare de a se lega de situsurile din canalul de ioni de clorura al receptorului GABA din creierul de sobolan. Aceasta constatare pare sa fie in concordanta cu toxicitatea mai mare a fipronil-desulfinilului in SNC a mamiferelor. Comparatia recenta, Narahashi si colab. (2010) a explicat mecanismul de actiune al fipronil in detaliu la insecte si mamifere.
La animalele de laborator, administrarea de fipronil pe cale orala poate produce semne de neurotoxicitate, incluzand convulsii, tremor, mers anormal si postura intepenita. Simboluri similare pot fi produse dupa expunerea la inhalare. Cainii otraviti si pisicile prezinta de obicei semne de tremur, convulsii, convulsii si deces. Dupa expunerea cutanata, toxicitatea fipronilului este mai pronuntata la iepuri decat la sobolani si soareci. Oamenii expusi la fipronil prin ingestie pot prezenta simptome de cefalee, convulsii tonico-clonice, convulsii, parestezii, pneumonie si deces. Simptomele neurotoxice ale otravirii cu fipronil la om sunt in mod tipic asociate cu antagonismul receptorilor GABA centrali.
S-a sugerat ca fipronil este un neurotoxicant de dezvoltare. Intr-un studiu in vitro utilizand celule de neuroblastom N2a diferentiate, Sidiropoulou si colab. (2011) a demonstrat ca fipronil a provocat o perturbare severa a caii de transductie a semnalului kinazic al ERK kinazei, importantt din punct de vedere al dezvoltarii, evidentiata prin reduceri semnificative ale starii de activare a kinazei MAP (MEK {½}) si, in special, ERK {½}. Aceste constatari au sustinut afirmatia că fipronilul este un neurotoxicant de dezvoltare si nu are legatura cu inhibarea receptorului GABA. Recent, Roques și colab. (2012) a demonstrat că fipronil si fipronil sulfona induc tulburari tiroidiene la sobolani. Dar, fipronil sulfona are un potential mai mare decat fipronil pentru tulburari tiroidiene, deoarece persista mult mai mult in organism decat fipronil in sine.
Este posibil ca fipronil sa contribuie la dezvoltarea cancerului?
Oamenii de stiinta nu au gasit nici o dovada ca fipronil provoaca cancer la om. Cercetatorii au hranit șobolani cu fipronil timp de aproape doi ani pentru a afla daca fipronil poate provoca cancer. Cercetatorii au descoperit ca tumorile tiroidiene la sobolani masculi si femele au aparut la sobolanii alimentati cu cea mai mare doza. Desi aceste constatari sunt considerate a se aplica numai sobolanilor, fipronil este clasificat ca "un posibil agent cancerigen uman".
A studiat cineva efectele non-cancerigene ale expunerii pe termen lung la fipronil?
Au fost efectuate studii pentru a afla efectele posibile ale expunerii pe termen lung la fipronil. Intr-un studiu, oamenii de stiință au hranit sobolani timp de un an cu fipronil si au descoperit o crestere a crizelor si a deceselor printre animalele testate. De asemenea, s-a constatat ca Fipronil scade nivelul hormonilor tiroidieni la sobolani. Cu toate acestea, cele mai multe studii pe termen scurt si lung constata că fipronil nu afecteaza sistemul endocrin, sistemul responsabil pentru reglarea hormonilor din organism.
Intr-un alt studiu, cercetatorii au descoperit ca expunerea pe termen lung la fipronil in dieta poate afecta capacitatea sobolanilor de a produce urmasi. Efectele la acei sobolani au inclus: scaderea imperecherii, reducerea fertilitatii, dimensiunea mai mica a asternutului si creșterea pierderii de sarcina. Oamenii de stiinta au descoperit, de asemenea, scaderea supravietuirii si dezvoltarea intarziata printre descendenti.
Colapsul coloniilor de albine din cauza fipronilului
Fipronil este una dintre principalele cauze chimice care se datoreaza raspandirii tulburarilor de colaps de colonii printre albine. Autoritatile de coordonare tehnica au constatat ca, chiar si la doze foarte mici, non-letale pentru albine, pesticidele inca afecteaza capacitatea lor de a-si localiza stupul, rezultand un numar mare de albine pierdute cu fiecare expediere a polenului. Un efect toxic sinergetic al fipronil cu agentul patogen Nosema ceranae a fost recent raportat. Baza functionala a acestui efect toxic este inteleasă acum: sinergia dintre fipronil si ciuperca patogena determina modificari ale fiziologiei masculine care conduc la infertilitate. Un raportul din 2013 pentru siguranta alimentara a identificat fipronil ca "un risc acut pentru albinele folosit ca tratament pentru seminte pentru porumb, iar la 16 iulie 2013 UE a votat sa interzica utilizarea fipronil la porumb si floarea-soarelui in UE. Interdictia a intrat in vigoare la sfarsitul anului 2013.
Informatiile tehnice ale fipronilului:
Numele produsului (substanta activa: Fipronil
Formula Moleculara: C12H4Cl2F6N4OS
Greutatea Moleculara: 437.2
Structura Formulei:
Numele chimic: 5-amino-1-[2,6-dichloro-4-(trifluoromethyl)phenyl]-4-(trifluoromethylsulfinyl) pyrazole-3-carbonitrile
Forma: Pudra
Coloarea: Alb
Mirosul: Miros usor de mucegai
CAS No.: 120068-37-3
Identificarea pericolelor: Poate irita ochii si pielea. Nu este inflamabil. Nu este clasificat ca periculos in conformitate cu criteriile organizatiilor specializate
Masuri de prim ajutor in cazul intoxicarii cu Fipronil
Daca apar efecte ale otravirii, contactati imediat un medic sau un centru de informare privind otravurile si urmati sfaturile date. Aratati aceste date de securitate medicului.
In cazul inghitirii: In caz de înghitire, contactati imediat un medic sau Centrul de informare privind otravurile si urmati sfaturile date. Ramaneti sub supraveghere medicala.
Contactul cu ochii: Clatiti imediat cu apa curata, inclusiv sub pleoape, timp de cel putin 15 minute si consultati medicul.
Contactul cu pielea: Scoateti imbracamintea contaminata. Spalati zonele afectate cu multa apa si sapun.
In caz de inhalare: Daca este inhalat, mutati persoana la aer proaspat si consultati medicul.
Masuri de combatere a incendiilor
Proceduri de stingere a incendiilor: Pompierii trebuie sa poarte echipament de protectie complet, inclusiv aparate de respiratie autonome. Daca este posibil si fara sa riscati, eliminati recipientele intacte de la expunerea la foc. In caz contrar, se vor pulveriza recipientele nedeschise cu apa pentru a se raci. Ori de cate ori este posibil, pastrati apa de stingere a incendiilor la distanta de foc prin imprastierea ariei cu nisip sau pamant pentru a impiedica patrunderea Fipronil in recipientele cu apa.
Mijloace de stingere: Dioxid de carbon, spray cu apa, agent uscat, spuma.
Stabilitate si reactivitate: Stabil in conditii normale de utilizare. Nu se cunosc reactii periculoase in conditii normale de utilizare. Evitati caldura excesiva si focul. Produsele de descompunere termica toxice pot include oxizi de carbon, sulf si azot si compusi de clor si fluor.
Masuri impotriva pierderilor accidentale de Fipronil
Combaterea scurgerilor si eliminarea poate avea ca rezultat potential expunerea personala crescuta. In timpul acestor operatiuni se recomanda purtarea urmatoarelor imbracaminte de protectie:
Pantaloni de bumbac cu buzunare la gat si încheietura mainii, manusi impermeabile. Limitati scurgerea cu o matura sau lopata si puneti-le in recipiente sigilate bine etichetate pentru a fi depozitate în siguranta. Luati masuri imediate de oprire a scurgerilor. Dacă contaminarea scurgerilor de apa, a cursurilor de apa, sau a raurilor etc. este inevitabila, avertizati autoritatea locala de apa.
Manipularea si depozitarea Fipronil
Manipulare: Nu lasati la indemana copiilor. Evitati contactul cu ochii, pielea si imbracamintea. Purtati salopete si manusi cu maneci lungi in timpul manipularii. Dupa manipulare si inainte de a manca, de a bea sau de a fuma, spălati bine mainile, bratele si fata cu apa si sapun.
Depozitarea Fipronil. A se depozita in recipientul original inchis, intr-un loc racoros, bine ventilat, in interior, nu lasati la indemana copiilor. Nu depozitati in lumina directa a soarelui.
Controlul expunerilor / protectie personala. Standarde de expunere: Nu s-au stabilit standarde de expunere profesionala pentru produs sau ingredientele sale.
Controale tehnice: Controlati conditiile manipularii pentru a evita contactul cu Fipronil.
Echipament individual de protectie la manipularea Fipronilului:
Ochii: Nu este necesar in mod normal. Evitati contactul cu ochii in timp ce manipulati produsul cu substanta activa Fipronil.
Imbrăcăminte: evitati contactul cu pielea; In timpul utilizarii unui produs cu Fipronil, purtati haine de lucru cu lungime întreaga.
Manusi: evitati contactul cu pielea; purtati manusi impermeabile.
Respirator: Nu este necesar.
Proprietati fizice si chimice
Punctul de topire: 200 ℃ -201 ℃
Punct de fierbere: Nu: Disponibil
Presiunea vaporilor: 3,7 x 10 -4 m Pa la 25 ° C
Solubilitate: in apa: 1,9 mg / l (PH5); in solvent organic: acetona 545,9 g / l; Clorura de metilen 22,3 g / l; hexan 0,028 g / l; toluen 3,0 g / l
Stabilitate si reactivitate
Stabilitate chimica: stabila in conditii normale de utilizare. Nu se cunosc reactii periculoase in condiții normale.
Polimerizare periculoasa: Nu exista
Condiții de evitat: Caldura excesiva si foc
Materiale incompatibile: Nu se cunosc
Produse de descompunere periculoase: Descompunerea termica poate produce subproduse toxice de carbon si azot.
Informatie toxicologica
Inhalare acuta LC50 (sobolan): 0,682 mg / l
LD50 orala acuta (sobolan): 97 mg / kg
LD50 dermal acut (sobolan):> 2000 mg / kg
Contactul cu pielea: Poate irita pielea - nu este clasificat ca iritant.
Contactul cu ochii: Poate irita ochii - nu este clasificat ca iritant.
Ingerare: Produsul prezinta o toxicitate redusa pe cale orala.
Informatii ecologice si ecotoxicologice
Nociv pentru viata acvatica. Nu contaminati curentii de apa, raurile sau caile navigabile cu recipientele chimice sau utilizate.
Toxicitate peste: LC50: 0,34 mg / l crap japonez
Daphnia toxicitate: LC50: 19 μg / L daphnia
Toxicitate la alge: Nu este disponibil
Toxicitate pentru pasari: LD50:> 2150 mg / kg rata mallard
Toxicitate pentru albine: Nu este disponibil
Consideratii privind eliminarea
Clatirea tripla a containerelor sau (de preferinta) sub presiune inainte de eliminare. Se adauga materialul de clatire la rezervorul de pulverizare. Nu aruncati substantele chimice nediluate la fata locului. In cazul reciclarii, inlocuiti capacul si returnati recipientele curate la un centru de reciclare sau un punct de colectare desemnat Daca nu reciclati, spargeti, zdrobiti sau perforati si ingropati recipientele goale intr-un depozit de deseuri al autoritatii locale. Daca nu este disponibil un depozit de deseuri, ingropati recipientele de sub 500 mm intr-o cariera speciala marcata si instalata in acest scop, pentru a se evita caile navigabile, vegetatia dorita si radacinile copacilor. Containerele goale si produsul nu trebuie arse.
Informatii referitoare la transportul produselor cu Fipronil:
Nu se aplica.
Informatii de reglementare
Nu se aplica.
Alte informatii despre Fipronil
Toate informatiile si instrucțiunile furnizate in acest articol tehnic de securitate se bazeaza pe stadiul actual al cunostințelor stiințifice si tehnice la data publicarii si sunt prezentate cu buna-credinta si considerate corecte. Aceste informatii se aplică produsului ca atare. In cazul formularilor sau amestecurilor noi, este necesar sa se constate că nu va aparea un nou pericol. Este responsabilitatea persoanelor care primesc acesteste informatii sa se asigure ca informațiile continute in aceste randuri sunt citite si intelese in mod corespunzator de catre toti utilizatorii care pot utiliza, manipula, elimina sau in orice fel vin in contact cu produsul. Dacă destinatarul produce ulterior formulari care contin acest produs, beneficiarii sunt singurii responsabili de a asigura transferul tuturor informatiilor relevante din acest articol.